StoryEditor
Život'ISCIJELILO ME...'

'Nisam mogla spasiti život svoga sina, ali ovako ću možda spasiti život nekog drugog djeteta!': hrabri i dirljivi čin majke koja je doživjela jedno od najgorih iskustava

Piše I. P.
22. studenog 2019. - 11:41
shutterstock_295587713

Dojenje je jedan od najljepših iskustava u životu, reći će to brojne majke. Osim što stvara posebnu vezu između mame i novorođenčeta, majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje djeteta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva.

Na neonatološkim odjelima diljem Hrvatske svake godine oko 400 prerano rođenih beba trebaju majčino mlijeko.

Oko sto litara majčinog mlijeka godišnje potrebno je djeci u Hrvatskoj rođenoj s težinom manjom od 1.500 grama, koje im ujedno predstavlja i lijek, a tu količinu može osigurati 40 do 50 dojilja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tara (@lifewithtmb) on

U Hrvatskoj je prije nekoliko dana započela s radom prva Banka humanog mlijeka, koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

U Splitu, nažalost, još uvijek ne postoji banka humanog mlijeka, niti postoji mogućnost da Dalmatinke daruju svoje izdojeno mlijeko.

O važnosti ove institucije govori priča Amerikanke Sierre Strangfeld, koja je bila presretna kad je zatrudnjela s drugim djetetom. Osim prinovi, radovala se i dojenju, budući da prvo dijete nije uspjela dojiti zbog duže jezične resice. 

No, ni ovoga puta nije to doživjela. Naime, u 20. tjednu trudnoće saznala je da njezin sin, kojem je već bila dala ime Samuel, ima rijetki genetski poremećaj zbog kojeg neće preživjeti.

Liječnici su kod bebe utvrdili Edwardsov sindrom, također poznat i pod nazivom trisomija 18, što znači da ima ima suvišni broj kromosoma koji uzrokuje deformacije glave, srčane i defekte drugih organa. 

Većina beba s ovim poremećajem ne preživi drugi ili treći trimestar trudnoće, a dio ih se rodi kao mrtvorođenčad. 

- Bila sam potresena, nisam znala što budućnost nosi. Najgore je bilo što nisam znala ni hoćemo li upoznati svoje dijete ili ne - ispričala je 25-godišnja Strangfeld za magazin People. 

- Cijenila sam svaku sekundu i svaki dan koji sam nosila to dijete u sebi - kaže.

Sljedeća dva mjeseca išla je na redovite preglede, a početkom rujna doktor je rekao da će dijete vjerojatno svakog trenutka umrijeti.

Strangfeld je željela priliku da barem na trenutak vidi i drži u rukama svoje dijete, pa se u tom trenutku odlučila na carski rez, iako joj liječnici nisu mogli garantirati da će dijete biti živo.

- Najgora je bila neizvjesnost, ne znate što vas čeka, to je zastrašujuće. Sve to je jedna velika trauma - kaže.

Nakon što se rodio, Samuel je živio tri sata, a njegova majka dobila je priliku upoznati ga. A onda je odlučila skupljati mlijeko koje je bilo namijenjeno njenom sinu i donirati ga onima koji ga trebaju, a u spomen na Samuela.

- Sve je bilo izvan moje kontrole. Nisam mogla utjecati na Samuelovu dijagnozu. Nisam mogla utjecati na njegov život, ili smrt. Ali mogla sam utjecati na ono što dolazi kasnije.

To je bila posljednja stvar koja me fizički vezala za moje dijete, ovdje na zemlji. Nisam mogla spasiti život svoga sina, ali doniranjem mlijeka, možda ću spasiti život nekog drugog djeteta - rekla je ova hrabra majka.

U početku, Strangfeld je htjela izdojiti oko 30 litara mlijeka do planiranog termina kad se Samuel trebao roditi, no onda je uvidjela da ne proizvodi dovoljno i odlučila je skupiti 15 litara. Iskustvo je bilo teško, ali iscjeljujuće.

- Bio je to dobar osjećaj, znati da pomažeš nekome u nevolji. No, također je bilo veoma emotivno iscrpljujuće iskustvo.

Mogla sam nahraniti tuđe dijete, a nisam imala priliku hraniti svoje. Zbog Samuela sam i dobila mlijeko, i željela sam ga donirati u čast njemu. Nastojala sam na sve to gledati pozitivno, no bilo je teško mentalno.

Na dan kad se njezin Samuel trebao roditi, Strangfeld je donirala posljednje zalihe mlijeka obližnjoj bolnici. 

- Bio je to jako emotivan dan. Prvi put sam došla u tu bolnicu nakon što sam rodila Samuela. Dok sam hodala njenim hodnicima, imala sam osjećaj da me moj dječak grli. Imala sam osjećaj da se oporavljam - kazala je ova hrabra žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 16:02