StoryEditor
Živottko bi rekao

Nešto Zagreb i Beograd ipak spaja: jedno muško ime apsolutni je hit među roditeljima u oba grada...

Piše PSD/M.Dr.
19. ožujka 2017. - 12:30
beba.JPG

Eto pa smo se lani, u 2016. godini barem u jednom složili! Zagrepčani i Beograđani, u oba su glavna grada najčešće muškoj djeci davali jedno ime - Luka.

Ništa čudno, s obzirom na značenje imena - izvedeno od grčke riječi 'luks' što znači 'svjetlost, svjetleći'.

Među Top 10 oba grada nalaze se Petar i Filip, odnosno Sara i Petra.

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracije tako su pronalazili u kršćanstvu pa se na vrhu liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael.

Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prijestolnice više od kršćanstva inspirirala povijest jer su najčešće birali ova muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata po tome što su ih imali srpski vladari i vojskovođe, prenose srpski mediji.

Što se tiče curica, razlike su manje, osim tipično srpskog imena Milica  i poznatog hrvatskog - Lucija.

U Beogradu je na prvom mjestu - Sofija dok je u Zagrebu krunu odnijela Mia, koja se pak u Beogradu našla na 34. mjestu.

Sara, koja u prijevodu znači princeza ili kneginja i Petra, izvedeno od riječi stijena ili kamen, među prvih su deset u oba grada, a sličnosti imena između malenih Beograđanki i Zagrepčanki vrijedne su daljnjeg istraživanja.

Beograđani vole imena ruskog prizvuka, tipa Dunja i Maša, a brojne Dore u Zagrebu svoj beogradski pandan nalaze u potpunijim imenima kao što su Isidora i Teodora.

Druga imena koja se u oba grada često ponavljaju među dječacima su: Pavle, Igor, Aleksandar, Maksim, Andrija, Oliver, Danijel, a među djevojčicama (H)elena, Marija, Ena, Tea, Klara, Laura, Lara, Klara, Ivona, Maja, Ivana, Tamara, Jelena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 23:38