StoryEditor
ŽivotZelena okućnica

Mali cvjetni raj obiteljske kuće Vicke i Tome Babića u Imotskom: raskošni vrt, kaže nam domaćica, poput četvrtog je djeteta, pogledajte kako je uređen

Piše Braco Ćosić
14. lipnja 2020. - 09:00
Vicka Babić u svojoj zelenoj okućniciBraco Ćosić

Ja sam vam kao dijete odrastala u zelenilu i cvijeću u mojoj Medvidovića Dragi kod Imotskog. Onda sam se udala za moga Tomu, s kojim dijelim bezbroj istih pogleda na ljepotu života, a posebno kada je u pitanju senzibilnost za okružje u kojem živimo. I to vam je to. Zato i imamo ovaj mali cvjetni raj oko naše obiteljske kuće.

S tim riječima dočekala nas je Vicka Babić, diplomirana pravnica, ispred svoje obiteljske kuće u Imotskom. O njezinim cvjetnim i zimzelenim aranžmanima, o njezinoj ljubavi za cvijećem i uređenjem okružja svoje kuće čuli smo od susjeda i prijatelja. No kada je riječ upravo o cvijeću, rado je podijelila svoja iskustva o tome, kako se s cvijećem i zelenilom može itekako oplemeniti život u obiteljskoj kući.

image
Braco Ćosić

– Prije petnaestak godina doselila sam se u ovu novu kuću. Moj svekar volio je cvijeće, posebno kaktuse, a kako je oko kuće bio i vrt, i u njemu raštike, blitve i salate, odlučila sam baš cvijeće i ove zimzelene nasade ukomponirati sa zelenilom povrtlarskih kultura. Kako? Pa lijepo, malo-pomalo ja dam ideju, suprug Tomo prihvati i onda kupi danas, kupi sutra pitare, kupi neku nasadu, posadi neko cvijeće, i evo vidite. Dobili smo mali cvjetni raj i dobili kuću koja ima upravo zeleno-cvjetnu šminku. Dakako da u sebi morate imati i nešto umjetničkog, pa smo sadnice, posebno zimzelene, sadili i oblikovali ih našim izvornim kamenom. Imam oko četrdesetak kaktusa i to mi je najdraže cvijeće. No i paprike, tikvice, krastavac, jagode, mrkva, rajčica... također čine ukras oko kuće. Zar i paradajz, paprika i jagoda, kada su u cvatu, onako zeleni ne predstavljaju ukras!? Ukomponiraju se oni, vidite, s lovorom, metvicom, ružmarinom i lavandom itekako lijepo. Ove daju ploda i lijepe su za vidjeti, a ove također daju mirise i štite ih od većine insekata. Ugodno s korisnim, a opet lijepo – raspričala se gospođa Vicka, koja, kako kaže, u svome vrtu provodi većinu svoga slobodnoga vremena. Nakon posla i obveza u kući, oko obitelji, odmah hita družiti se sa zelenim nasadima i cvijećem.

Četvrto dijete

– Imam troje djece, a četvrto dijete mi je upravo ovo cvijeće i zelenilo. Mislim da sam vam sve time kazala. Koliko treba rada, strpljenja i ljubavi s djecom, toliko treba i s cvijećem. Svaki, ama baš svaki dan s cvijećem treba razgovarati, pokupiti stare listove, zalijevati ga, gladiti, proći rukom kroz razgranate grane, cvjetove i udahnuti one puste mirise. Kod mene nema ni jednog dijela okućnice a da nema nešto zeleno. Željeznu ogradu od stepeništa i zidove oplemenila sam zimzelenim listovima, Tomo je iznad ulaza u kuću postavio zelenu nadstrešnicu od divlje loze i zimzelenog bilja pa tako cijelu godinu imamo zelenilo oko kuće. Vjerujte da ta kombinacija, osim što odmara oči, daje kući i lijep izgled. Vidite moje palme, sekulente, šimšir, kaktuse, juke, krasule daju taj lijepi štih. Recimo, nisam baš ljubiteljica ljiljana, lala, tulipana, nego baš ovoga što daje zeleni izgled, veli nam Vicka, hvaleći i svoga sedmogodišnjeg sina Josipa, koji je, čini se, već naslijedio ljubav za cvijećem od roditelja.

image
Braco Ćosić

Zavirili smo malo i u Vickin vrt sa sjeverne strane kuće. Uredne nasade krastavca, u velikim loncima rajčice, potom redovi jagoda, obvezna raštika da se ne prekine tradicija i stara navada kako kuća ako ima vrt a u njoj nema raštike i nije neka kuća. Gdje god se okrenete, samo vas prati zelenilo. Mirisi lavande, metvice, lovora i ružmarina miješaju se s mirisima procvjetalog jasmina, mirisima povrtlarskih kultura. Nije se libila Vicka i investirati u ukrase, poput velikih puževih kućica ili nekog lijepo izrađenog pitara od keramike i u njih posaditi čuvarkuću i poneki kaktus, pa sve to oblikovati s kamenom. Kada se sve to vidi i oćuti, ostaje jedino preporuka svima onima koji imaju bar malo okućnice oko svojih domova: oplemenite je kao Vicka i Tomo Babić zelenilom i cvijećem. Time dobivate na izgledu, ljepoti, a bogme i predivnim mirisima.

#TOMO BABIĆ#VICKA BABIĆ#VRT#VRT U IMOTSKOM#IMOTSKI

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:45