StoryEditor

Gradonačelnik Grafensteina u službi već 50 godina

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 18:00

Valentin Deutschmann

Gradonačelnik Grafensteina u Austriji Valentin Deutschmann već je 50 godina na istoj dužnosti, što ga čini gradonačelnikom s najduljim stažom u Austriji a možda i u cijeloj Europi.

Prvi čovjek malog koruškog mjesta Grafensteina, 80-godišnji Deutschmann, na toj je dužnosti preživio brojne austrijske vlade a u svom se mandatu već pola stoljeća oslanja na apsolutnu većinu.

Deutschman tvrdi da je realni političar ali da ne poznaje riječi poput kršenja obećanja, varanja birača ili koalicijske trgovine.

- Što se obeća, to se mora poštivati - izjavio je Deutschmann novinarima. Kaže da ne shvaća aktualne političke rasprave, a tajne njegova uspjeha su iskrenost, otvoreni govor o negativnim stvarima i činjenica da s obje noge stoji na zemlji.

- Građanin mora znati da ga se shvaća ozbiljno - tvrdi Deutschmann. Kad dođe do svađe, onda se mora tražiti konsenzus a ne boriti se putem medija, njegova je preporuka drugim političarima.

 Voditelj općinskog ureda mjesta koje broji 2.800 stanovnika, Andreas Tischler, o gradonačelniku je rekao da "nikad ljudima nije prodavao utopije, poput obećanja izgradnje bazena".

- Dobili smo dječji vrtić kao jedna od prvih općina u ruralnom području Austrije - sjeća se Tischler, tvrdeći da je to u izrazito katoličkoj sredini bila prava mala revolucija. Gradonačelnik je omogućio i obnovu kanalizacije i izgradnju nove zgrade osnovne škole.

Deutschmann je odmah nakon svršetka Drugog svjetskog rata preuzeo dužnost predsjednika konzervativne Austrijske pučke stranke (OeVP) u Grafensteinu. Poljodjelac po zanimanju, 1958. izabran je za gradonačelnika. Od 1966. do 1987. bio je zastupnik u austrijskom parlamentu, u kojemu je prema njegovim riječima došlo do moralnog srozavanja. "Političar mora biti i uzor", tvrdi, pojašnjavajući da u to spadaju besprijekoran životopis, pravilno odijevanje i dobar ugled.

U međuvremenu se među građanima javlja kritika zbog njegove duge službe.

- Ima ovdje ljudi koji bi ga rado zamijenili - kazala jevlasnica lokalne gostionice.

Deutschmann, koji je upravo navršio 80.godina, namjerava uskoro izići u susret kritičarima i povući se iz politike. Kao mogući nasljednik s velikim izgledima spominje se njegov sin Stefan, koji već neko vrijeme obnaša dužnost zamjenika
gradonačelnika. On bi uskoro mogao naslijediti oca, ako birači to odluče.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 05:48