StoryEditor
ŽivotPrva generacija obrazovanih maslinara Šibenske i Zadarske županije završila školovanje

Da ti ga umočim... u maslinovo ulje?

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 10:17

Sladoled preliven maslinovim uljem, jabuke i drugo voće začinjeno kapima maslinova ulja svjetski su gastronomski hit.

Te neobične delicije koje su izmislili francuski i talijanski kuhari, služe se izbirljivim gostima u najluksuznijim restoranima svjetskih gastrometropola, prvi su put u Hrvatskoj promovirane proteklih blagdana na završetku školovanja prve generacije obrazovanih maslinara Šibensko – kninske županije i Zadarske županije.

- Francuski i talijanski majstori vrhunske kuhinje pokazali su da se maslinovo ulje slaže sa svim namirnicama, pa čak i sa sladoledom ili voćem – kazao nam je Davorin Paimić, predsjednik šibenske ispostave Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i predavač maslinarstva na Pučkom otvorenom učilištu „Libar“.

Prva generacija školovanih šibenskih maslinara na završetku školovanja naučila je kako razlikovati dobro od lošeg maslinovog ulja i kako prepoznavati ulje vrhunskih svojstava. Uz to je upriličena i mala promocija kod nas neuobičajenih načina uživanja u ljepoti, okusima, mirisima i zdravlju maslinova ulja.

Zvanje školovanog maslinara stečeno u POU „Libar“ u Šibeniku upisuje se u radnu knjižicu, a diplome će dvadesetak maslinara prve generacije koja je pohađala školu maslinarstva u Šibeniku dobiti 5. travnja na ovogodišnjem „Noćnjaku“.

stanko ferić /epeha

Maslinovo ulje po kolačima, pjenicama...

Potkraj veljače i Splićani su se mogli uvjeriti kako maslinovo ulje izvrsno prija i sa slatkim. U slopu Tjedna maslinova ulja u kavani Luxor održana je prezentacija na kojoj se moglo probati čokoladni kolač i pjenicu od jagoda, prelivene vrhunskim sortnim uljem. Tom smo prigodom mogli naučiti kako uz blagu jagodu najbolje ide nježni leccino, dok uz čokoladu bolje prija aromatična istarska bjelica.

T.S.

Sladoled od vanilije s maslinovim uljem, prošekom i suhim smokvama

0,125 l ekstra-dejevičanskog maslinovog ulja
1 mahuna vanilije
250 ml mlijeka
3 žumanjka
110 g šećera u prahu
0,3 l slatkog vrhnja
malo cimeta
12 suhih smokava
0,1 l prošeka
U posudu s ručkom ulijte ulje i mlijeko pa dodajte ostruganu vaniliju te pustite da uzavre. Neka odstoji 20-ak minuta.
Pomiješajte žumanjke ručnom pjenjačom pa im dodajte procijeđeno mlijeko.
Vratite smjesu na laganu vatru i miješajte dok se ne zgusne toliko da se zadržava na kuhači, no pazite da ne pregrijete.Pustite da se dobro ohladi. u međuvremenu smokve namočite u prošek.
Stucite vrhnje u ne previše čvrst šlag, dodajte mu malo cimeta, pa pažljivo umiješajte u kremu.Stavite u stroj za izradu sladoleda. Prije posluživanja omekšajte pola sata, pa dodajte smokve namočene u prošeku

Davorin Pamić demonstrirta tehniku degustacije s kruhom i jabukama 
Ante Baranić / Cropix


 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 11:43