StoryEditor
Zdravlještapove u ruke

Zašto je nordijsko hodanje idealan oblik rekreacije?

Piše Nikolina Lulić
29. travnja 2016. - 17:57
nordic

Nordijsko hodanje u zadnje vrijeme kod nas ima sve više poklonika, pogotovo među populacijom treće životne dobi. Kako i ne bi, kada je ovaj oblik rekreacije višestruko blagotvoran, kako za rad mišića, tako i za zglobove, cirkulaciju, pluća...

Kako nam je kazao Tomislav Tabak, instruktor nordijskog hodanja u Udruzi „St-Aktiv”, ova vrsta rekreacijskog sporta polučuje odlične rezultate u postoperativnom liječenju diskus hernije, a djelotvorna je za cijelo tijelo. Najviše se, nastavlja, preporučuje starijim ljudima kojima su drugi oblici rekreacije preteški.

- Nordijsko hodanje opterećuje mišiće leđa, ruku i nogu s tim da sami određujemo brzinu kretanja. Neka skandinavska istraživanja kažu da je prilikom prakticiranja ove discipline čak 90 posto mišića u pogonu – napominje Tabak.Trenutno se u Splitu ovom aktivnošću bavi desetak gospođa, čija su iskustva više nego pozitivna. Naime, otkad su se počele baviti nordijskim hodanjem, tvrde da lakše obavljaju svoje životne aktivnosti, među kojima i kućanske poslove.

- Popularizaciji ove vrste rekreativnog sporta dosta su pridonijeli i strani turisti u našem gradu, tako da se sve više naših sugrađana odlučuje za ovakvu vrstu hodanja – veli nam naš sugovornik.

Međutim, mnogi koji samostalno treniraju često krivo rade, naglašava Tabak, te ističe važnost da se nauče pravilne tehnike hodanja. U tom smislu poziva sve zainteresirane da se jave Udruzi, koja će ih uputiti u sve potrebne detalje - Kod nordijskog hodanja važno je da štapovi prilikom odgurivanja budu iza tijela.Ako su ispred, onda je opterećenje samo na podlakticama, a ne na ostatku tijela – pojašnjava naš instruktor.

Izvorno je nordijsko hodanje bilo osmišljeno kao ljetni trening za skijaše, a pokazalo se da je puno efikasnije od običnog hodanja te da povećava potrošnju kalorija.

Za prakticiranje ove zdrave aktivnosti, ne treba mnogo – par tenisica, udobna odjeća, odgovarajući štapovi koji se mogu nabaviti po cijeni od cca 150 kuna i malo dobre volje.
 

#NORDIJSKO HODANJE

Izdvojeno

29. lipanj 2020 13:58