StoryEditorOCM
ZdravljeNOVE SPOZNAJE

Važno otkriće znanstvenika: Dodatak prehrani koji mnogi svakodnevno konzumiraju može smanjiti rizik od više vrsta raka

Piše Suzana Ciboci/Živim
9. kolovoza 2022. - 08:43

Međunarodno ispitivanje, poznato kao CAPP2, uključilo je gotovo 1000 pacijenata s Lynchovim sindromom iz cijelog svijeta i otkrilo je da redovita doza otpornog (rezistentnog) škroba, poznatog i kao fermentabilna vlakna, koje su ispitanici uzimali dvije godine kao dodatak prehrani, nije utjecala na rak crijeva, ali je smanjila rak u drugim dijelovima tijela za više od polovice. Taj je učinak bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg dijela probavnog sustava, uključujući rak jednjaka, želuca, bilijarnog trakta, gušterače i dvanaesnika. Zapanjujući učinak je trajao i deset godina nakon prestanka uzimanja dodatka. Prethodna istraživanja objavljena u sklopu istog ispitivanja otkrila su da aspirin smanjuje rizik za razvoj raka debelog crijeva za 50 posto, piše Živim.

Studiju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:45