StoryEditorOCM
Zdravljekad se udomaće

Možemo li pobijediti grinje? Opasni su nametnici, ovi simptomi upućuju kad ih je previše; Evo kako ih se riješiti

Piše MOZAIK SD
23. svibnja 2023. - 22:58

Nametnici vrlo bliski krpeljima i paucima jesu upravo grinje koje se nalaze, u većoj ili manjoj mjeri, u svakom kućanstvu ili bilo kojem drugom zatvorenom okruženju.

Svakodnevno s našeg tijela otpadne oko 500 milijuna sitnih čestica kože, a a to je omiljena hrana grinja.

Ako ne vodite previše računa o provjetravanju i čišćenju, velika je šansa da su grinje u pozamašnom broju već pronašle svoj dom.

Grinje su sastavni dio namještaja, posebno onog u spavaćoj sobi, poput kreveta gdje se hrane odumrlim stanicama kože, kao i dlakom ljudi i kućnih ljubimaca.

Ostavljaju izmet

Hrane se dakle mrtvom ljudskom kožom, a alergijsku reakciju izazivaju zbog toga što za sobom ostavljaju izmet, ali i svoja mrtva tijela što je glavni okidač za osobu koja pati od astme ili ima alergiju na prašinu i grinje.

Idealno stanište za grinje je bilo kakva vrsta tkanine na koju se mogu ‘uhvatiti’ – tepisi, zavjese, tapecirani namještaj, madraci, jastuci, deke, popluni, plišane igračke i slično. U toplom i vlažnom kućanstvu grinje mogu preživjeti čak cijelu godinu.

image
/Shutterstock

Zbog svoje veličine- između 0,1 i 0,6 mm vidljive su samo pod mikroskopom, te ih nije moguće uočiti golim okom.

Njihovu prisutnost mogu pokazivati određeni simptomi.

Simptomi koji mogu upućivati na to da ih je previše su:

– otežano disanje

– “piskutanje” prilikom disanja

– curenje nosa

– kihanje

– suhi kašalj

– svrbež i/ili peckanje očiju

– rani znakovi astme

Veliki broj jajašaca

Njihov životni vijek  je između 3 i 5 mjeseci, no u tom periodu ženke polažu velik broj jajašaca tako da se vrlo brzo razmnožavaju. 

Važno je naglasiti kako enzimi iz izmeta grnja mogu završiti u ljudskim plućima i na taj način izazvati alergije.Uzrokuju i

probleme s respiratornim organima, kao i dermatološke probleme. 

Kada se alergija na grinje akumulira u astmu, posebno je važno održavati uvjete za oboljelu osobu kako se ne bi inicirali napadaji astme.

Ovih  se nametnika nemoguće u potpunosti riješiti, ali se svakako njihova prisutnost može ograničiti i smanjiti.

Ono što ubija grinje je niski nivo vlage ili ekstremne temperature, zato je važno da se tijekom zimskih mjeseci kada se kućanstvo najviše grije često provjetravaju prostorije.

Držite temperaturu ispod 20 C, a vlagu u zraku ispod 50 posto jer kao i ostalim alergenima i grinjama pogoduje vlaga.

Ako u kućanstvu živi osoba koja ima astmu ili alergiju na prašinu i grinje, važno je da se izbace stvari poput nepotrebnih tepiha, zavjesa i sličnih predmeta koji su idealna staništa za ove nametnike. Ako se radi o djetetu, plišane igračke potrebno je često prati ili ih stavljati svaki dan u zamrzivač.

image
/Shutterstock

Također, važno je redovito usisavati i čistiti prostorije u kojima živite kako se prašina, a samim time i grinje, ne mogu toliko proširiti.

Budući da su alergeni grinja dokazani i na koži ispitanika, kao dodatna mjera kontrole preporučuje se tuširanje ili kupanje nakon ustajanja iz kreveta, pogotovo kod bolesnika s atopijskim dermatitisom.

Od velike pomoći u borbi protiv nevidljivih i opasnih grinja mogu biti i eterična ulja. Kako bi spriječili razmnožavanje grinja može se koristiti eterično ulje eukaliptusa ili klinčića.

U litru vode nakapajte eterično ulje eukaliptusa ili klinčića i pošpricajte po namještaju. Nakon što se osuši, očistite uobičajeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 22:07