StoryEditorOCM
Zdravljeriba i riža

Japanski način prehrane povezan je s dugovječnošću i boljim zdravljem, evo kako je to dokazano i što treba jesti

Piše mozaik sd
17. svibnja 2023. - 23:55

Broj dugovječnih ljudi, stogodišnjaka, u Japanu odavno je upao u oči promatračima i istraživačima.

Četrdeset i osam stanovnika od svakih 100 000 ljudi u Japanu preživi prijelaz stoljeća. Nijedna država na svijetu ne može se ni približiti tom prosjeku. Po čemu se Japanci razlikuju od nas ostalih? Što oni imaju, a mi nemamo? Je li njihova prehrana odgovorna za njihovu dugovječnost?

U 1990-ima istraživač prehrane Walter Willett spomenuo je u studiji neobično dugovječno stanovništvo Japana, napomenuvši da je imao nizak broj smrti od srčanih bolesti. Od tada su se mnogi istraživači pitali je li ta dugovječnost povezana s prehranom. Ako je tako, koju bismo hranu mogli dodati na jelovnik u nadi da ćemo postići sličan životni vijek?, upitala se Veronica Greenwood za BBC.

image

Sushi je postao simbol japanske prehrane, ali ima ona i drugih aduta (ilustracija)

Luka Gerlanc/Cropix

Japanska prehrana prilično je širok pojam, ističe epidemiološki istraživač Shu Jiang iz japanskog Nacionalnog centra za gerontologiju. I, bez obzira na jelo koje vam prvo padne na pamet, nije to samo sushi. Međutim, nedavni pregled 39 studija koje ispituju odnos između japanske prehrane i zdravlja pronašao je nekoliko zajedničkih stavki: plodovi mora, povrće, soja i srodni proizvodi, kao što su sojin umak, riža i miso juha.

loša amerikanizacija prehrane

Zapravo, ova vrsta prehrane povezana je s manjim brojem smrtnih slučajeva od srčanih problema, kaže Zhang, ali ne i s određenim bolestima poput raka. Zanimljivo je da se također čini povezanim s nižim ukupnim stopama smrtnosti.

Tsuyoshi Tsuduki, izvanredni profesor nutricionizma i molekularne bioznanosti na Sveučilištu Tohoku, proučavao je koja točno verzija japanske prehrane može doprinijeti dugovječnosti. U početku su on i njegovi kolege koristili podatke nacionalnog istraživanja kako bi došli do obroka koji su predstavljali japansku prehranu 1990-ih i sličan skup obroka u američkoj prehrani tijekom istog razdoblja. Obroci su osušeni smrzavanjem i davani štakorima na tri tjedna, čije su zdravlje potom pomno pratili istraživači.

image

Miso juha važan je dio japanskoga jelovnika

AFP

Zanimljivo je da su štakori na japanskoj dijeti imali manje abdominalnog sala i nižu razinu masnoća u krvi, unatoč činjenici da su obje dijete imale jednake količine masti, proteina i ugljikohidrata. Ovo zapažanje sugerira da su izvori tih nutrijenata - meso naspram ribe, riža naspram pšenice - važni za ishod.

U pobližem pogledu, istraživači su ocrtali različite verzije japanske prehrane u posljednjih pedesetak godina, budući da se ono što Japanci jedu značajno promijenilo tijekom vremena - osobito u kozmopolitskim gradovima, prehrana je pod sve većim utjecajem Zapada.

jelovnik iz 1975. bolji od današnjega

Osmislili su planove obroka temeljene na nacionalnoj prehrani iz 1960., 1975., 1990. i 2005. godine i njima su hranili miševe. Uslijedilo je mnogo kuhanja i sušenja smrzavanjem hrane, zajedno s pomnim promatranjem glodavaca. Ovaj put eksperimenti su trajali osam mjeseci. Ispostavilo se da nemaju svi oblici japanske prehrane isti učinak. Miševi hranjeni jelovnikom iz 1975. godine imali su manji rizik od dijabetesa i bolesti masne jetre od ostalih, a kada su znanstvenici pregledali jetru, otkrili su da su se aktivirali geni koji sprječavaju stvaranje masnih kiselina.

Prehrana je u to vrijeme bila posebno bogata morskim algama i plodovima mora, mahunarkama, voćem i tradicionalnim fermentiranim začinima. Preporučena je raznovrsna prehrana, a izbjegavanje viška šećera. U kasnijim pokusima utvrđeno je da je prehrana iz 1975. miševima omogućila dulji život, s boljim pamćenjem i manjim fizičkim oštećenjima kako stare.

image

Riža se pokazala boljim rješenjem od žitarica

Luka Gerlanc/Cropix

Zapravo, epidemiolog Shu Jiang i kolege nedavno su objavili nalaze da je japanska prehrana povezana sa zdravijim i aktivnijim godinama kako ljudi stare. Ovaj put eksperimenti su trajali osam mjeseci. Prehrana je također imala pozitivne učinke na zdravlje ljudi, otkrili su Tsuduki i njegovi kolege. 28-dnevno istraživanje ljudi s prekomjernom težinom koji su jeli modernu japansku dijetu ili verziju iz 1975. otkrilo je da je grupa iz 1975. izgubila više na težini i imala bolju razinu kolesterola. U drugom radu, subjekti zdrave tjelesne težine koji su jeli jelovnik iz 1975. bili su u boljoj formi od ostalih na kraju studije, piše BBC.

Sushi barovi proširili su se i po Hrvatskoj, integralna riža lako se pronalazi u dućanima, a nije preveliki problem doći ni do algi. Zdravlje je najvažnije i za njega ne bi trebalo biti teško potruditi se.

image

Istraživanja japanske prehrane pokazala su da je riba bolji izbor od mesa

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:05