Overlay
pozitiva

Razmjestite biljke na pravi način i cvjetat će vam ruže: ne baš doslovno, ali biste, bar prema stručnjacima za feng shui, mogli privući dobru energiju

19. lipnja 2020. - 12:30

Urediti dom na prirodan način, najlakše je i najljepše uz pomoć biljaka.

'Zeleni ljubimci' odličan su izbor želite li svom interijeru dodati diskretan i harmoničan moment, a prema feng shui filozofiji, biljke u domu imaju puno veću svrhu od isključivo one estetske.

Filozofije poput feng shui-ja mogu vam biti manje ili više zanimljive, no bez obzira  koliko duboko ulazite u njihove esencije, činjenica je da uređenje doma prema ovim načelima potiče sklad i umirujuću estetiku unutar prostora.

Drevna kineska praksa feng shui podrazumijeva sjedinjenje i uravnoteženje elemenata drva, vatre, vode, metala i zemlje. Stručnjakinja za feng shui, Anjie Cho, za magazin mindbodygreen rekla je da su "biljke povezane s energijom drva koja unosi vitalnost, ljubaznost, iskrenost i fleksibilnost u svaki prostor."

Amanda Gibby Peters naglasila je da drvo utječe na naše 'rastezanje' na nove načine, a za miris zemlje rekla je da može otpuštati oksitocin ili hormon ljubavi  te da su mnoga istraživanja otkrila da biljke mogu povećati produktivnost i učenje.

Zanima li vas kako, prema pravilima feng shui-ja, razmjestiti biljke i urediti svoj dom, evo nekoliko prijedloga prema nekim od najbitnijih životnih vrijednosti.

Za ljubav i romantiku

Philodendron ima mekane listove u obliku srca, a Cho naglašava da je idealan izbor želite li osigurati dobru energiju za razvoj ljubavnog odnosa i prijateljstva u svom domu.

Božur je najpopularniji cvijet za privlačenje romantike prema mišljenju stručnjaka za Feng Shui, a jasmin, koji se inače povezuje s ljubavlju, ljepotom i senzualnošću, popularan je zbog svoga prepoznatljivog mirisa i nježnog izgleda.

Za bogatstvo i obilje

Afrička ljubičica, uz ostale biljke s okruglim listovima nalik novčićima, smatra se simbolom novca i bogatstva.

Sve vrste bonsai drvca poželjne su u njegovanju Feng Shui prakse,  a predstavljaju simbol sreće i obilja. Želite li u svom domu pojačati energiju dobrodošlice obilja, odlučite se za stablo naranče koje prema ovoj praksi svojim mirisom i izgledom priziva bogatstvo.

Za snagu i zaštitu

Biljka 'zmijski jezik', poznatija i kao 'svekrvin jezik' predstavlja snagu i zaštitu, dok drvo žada nosi zaštitni status i istovremeno privlači bogatstvo.

Za osobni i profesionalni razvoj

Biljka monstera predstavlja širenje i osobni rast, a bambus i juka brzim razvojem i rastom uvis sugeriraju profesionalni razvoj.

Za zdravlje i plodnost

Bijele orhideje simbol su plodnosti i kreativnosti dok žute predstavljaju zdravlje.

Za poticanje atmosfere zdravlja u domu, stručnjaci za feng shui savjetuju i njegovanje kadulje koja širi dobru energije u svakom domu.

Za udobnost i ravnotežu

Biljka paprat je prema mišljenju feng shui stručnjaka idealan izbor za ublažavanje oštrih rubova u domu  te dodavanje mekoće prostoru.

Jednom kada ste odabrali biljke za svoj dom i odredili na čemu najviše želite poraditi, vrijeme je da im pronađete idealnu poziciju.

Feng shui filozofija temeljena je na tzv. bagua karti koja prostor dijeli u devet područja (bogatstvo, slavu, ljubav, zdravlje, obitelj, djecu, mudrost, karijeru i suosjećanje) pa je preporučljivo najprije se upoznati s njom želite li se upustiti u ovaj tip prakse.

Biljke je najbolje postaviti na područje na kojem želite dodatno poraditi, a pri tome obratite pozornost da se vrste koje ste odabrali slažu s energijom prostora u koji ih postavljate.

21. travanj 2024 21:00