StoryEditor
Trendprirodne varijacije

Poigrajte se bojama i teksturama te uredite vrt ili balkon na jednostavan, a efektan način: otkrivamo kako kombinirati biljke za najbolji dojam

2. lipnja 2020. - 09:01
Shutterstock

Vrt, balkon ili okućnica, pa čak i okvir prozora, u toplom su nam dijelu godine ugodno utočište od vrućine, a kako bismo u njima još više uživali, valjalo bi ih malo urediti. A to ćemo najlakše postići znalački odabranim biljem i cvijećem.

Još privlačniji koloritet svog biljnog svijeta možete stvoriti miješanjem i usklađivanjem cvjetnih boja i tekstura, a ove kombinacije odličan su ulog za postizanje novog izgleda vašeg dvorišta, balkona ili okvira prozora.

Postizanje kontrasta

Najizraženiji svjetlosni kontrast nose crna i bijela boja, no suprotnost se u prirodi može izraziti gotovo svim bojama. U vrtu tako odlično izgleda kombinacija tamno ljubičastih ili ružičastih petunija u kombinaciji s bijelim geraniumima koji nerijetko na svojim laticama imaju tragove roskastih nijansi.

Ova dva cvijeta jednostavna su za uzgajanje, iako traže dosta sunca i vode, a bojama svojih latica u kombinaciji sa zelenim listovima vizualno će obogatiti baš svako dvorište.

Kontrast možete postići i komplementarnim izborom nijansi. Najjednostavniji izbor, crvene i zelene, možete postići samo jednom vrstom cvijeća, bilo da se radi o ružama, tulipanima ili makovima, a ako tražite nešto osebujniju kombinaciju, žute narcise iskombinirajte s perunikama ili zumbulima.

Ovo cvjetno bilje lako je za održavanje, a imate ćete i materijala za ukrašavanje svoje vaze u dnevnom boravku ili kuhinji.

Kombinacija visina

Da bi neka kombinacija izgledala skladno, ne mora se nužno sastojati od sličnih sastavnica, zar ne? Pa ni prirodni sklad nije nametnut sličnošću, već dobrim balansom.

Za postizanje zanimljivog cvjetnog efekta stoga pokušajte iskombinirati bilje i cvijeće različitih dimenzija. Grmoliko cvijeće poput pelargonije iskombinirajte s cvjetovima nevena.

Kombinacija nijansi

Lijepa kombinacija više vrsta cvjetnog bilja ne mora podrazumijevati isključivo šaroliki izbor boja. Dapače, zanimljiv kontrast može se postići i samo jednom bojom u više nijansi, a obično najbolje jednogodišnje biljke za sadnju potječu iz obitelji iste boje.

Odlučite li se za ovaj način kombiniranja cvijeća, pokušajte s ljubičastom bojom, koja u cvjetnom obliku nudi zbilja široku paletu nijansi. Iskombinirajte cvjetove hortenzije s petunijama ili zvjezdolikim ageratumima.

Poigrajte se teksturama

Hrapavi cvjetovi bijelih tratinčica odličan su izbor za postizanje raznih kontrasta, bojom, veličinom, pa čak i teksturom. Za vizualnu privlačnost, iskombinirajte ih s eteričnom i ljekovitom kaduljom.

Efekt duge

Za ljubitelje nešto preciznijeg i uređenijeg stila predlažemo kombiniranje jednogodišnjih cvjetnih biljki u dvorištu u sljedovima boja. Mnogo različitih boja i tekstura na ovaj način zbilja će pomoći da vam dvorište i vrt izgledaju dinamičnije.

Iskombinirajte redove nevena, božura, kadulje ili bilo kojeg drugog cvjetnog bilja po izboru.

Raznobojni izbor

Za one željne raznobojne rapsodije u vrtu ili na balkonu, savjetnici za uređenje biljaka i cvijeća predlažu kombinaciju višebojnih gerbera, tulipana, ruža ili geranijuma. Uz tek nekoliko cvjetova možete postići cvjetno bogati efekt.

Elegantna kombinacija

Možda najelegantniju prirodnu kombinaciju cvijeća postići ćete bijelom i zelenom bojom, smatraju stručnjaci za uređenje vrtova.

Posude sa zasađenim cvjetovima bijelih maćuhica možete u kombinaciji s bogatim zelenim listovima postaviti na svoje prozore dok se u vrtu možete poigrati bijelim ljiljanima, begonijama ili biljkom kaladijum koja na svojim listovima prirodno kombinira ove dvije boje.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 14:58