StoryEditor
Trendvrlo korisni savjeti

Bojanje kose kod kuće može biti pravi izazov: poznata frizerka otkrila nam je najbolje trikove, kao i kako riješiti problem koji muči mnoge plavuše

Piše Nina Glučina Ramadža
30. ožujka 2020. - 14:45
Shutterstock

Pandemija korona virusa u svakom nas je smislu izbacila iz našeg ustaljenog ritma života u koji spada i redovit odlazak u frizera. Sretnice koje se ne bojaju i nemaju sijedih pramenova ne moraju brinuti oko ovoga, ali što da rade žene koje bojaju kosu i već imaju vidljiv izrast ili im sijede dlačice polako izbijaju na vidjelo.

Kako da ih zakamufliraju dok su u samoizolaciji upitali smo Maju Selak, vlasnicu jednog frizerskog salona u Makarskoj. Maja nam je otkrila puno korisnih savjeta kojima se možemo poslužiti kod kuće. Krenuli smo od najvećeg ženskog problema i neprijatelja kad je frizura u pitanju - izrasta.

Zaštitite odjeću

- U svim drogerijama mogu se kupiti prirodne boje koje mogu poslužiti za bojanje izrasta, ali obavezno se prije konzultirajte sa svojim frizerima o nijansi. Najvažnije je da se uzme nijansa koja je najsličnija onoj na vašoj kosi - kaže Maja i otkriva nam postupak nanošenja boje.

image
Ivo Ravlić/Hanza Media

Prvo čelo, vrat, uši i iza ušiju namažite kokosovom masti kako bi kasnije lakše uklonili boju s kože i kesom za smeće zaštite odjeću koju imate na sebi.

- Kosa ne smije biti oprana najmanje dva, a još bolje tri dana. U zdjelicu smutiti boju s razvijačem i nanijeti kistićem na korijen kose, dijeleći kosu na tanke pramenove češljićem. Držati od 30, do 35 minuta na korijenu. Isprati. Oni koji imaju jednoliku boju na kosi, posljednjih 15 minuta mogu preostali (manji) dio mješavine iz zdjelice utrljati cijelom dužinom kose. Važno je sve dobro isprati i oprati kosu na kraju postupka - savjetuje Maja Selak.

Ako pak ne žele riskirati, postoji i „bezbolnije“ rješenje, sprej za prikrivanje izrasta. Isprobali smo ga i sami i odlično je rješenje za brzu kamuflažu ili produženje perioda između dva bojanja, no traje samo do idućeg pranja kose. Na tržištu je sličan proizvod u obliku sticka, a obje varijante dolaze u više nijansi. 

Zbogom žutom odsjaju

Plavuše s druge strane imaju svoje probleme - one najveću muku muče sa žutim odsjajem kose koji se vrlo brzo počne pojavljivati.

-Postoje preljevi za kosu pepeljastih, bež, zlatnih i bakrenih tonova koji osvježavaju postojeću boju na kosi a koji „traje“ nekih 7-8 pranja. Također tu su i tonirani šamponi raznih nijansi - za plavuše je silver odnosno srebrna nijansa. S njime će se kosa bez problema moći osvježavati nekih mjesec dana.

Postupak je jednostavan- nanijeti šampon jednako na četiri- pet mjesta na vlažnu kosu i dobro umasirati od korijena prema vrhovima. Ostaviti da djeluje pet minuta. Uspješno će spriječiti pojavu žutog odsjaja - savjetuje poznata frizerka iz Makarske koja napominje da se za sve detalje oko nijanse najbolje dodatno savjetovati sa svojim frizerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 18:56