StoryEditor
ShowbizFOND SOLIDARNOSTI

Za pjevače i glazbenike koji ovih dana nemaju gdje svirati pripremljeno pola milijuna kuna: javila se brojna imena, među njima i Jacques Houdek

14. travnja 2020. - 22:28
Jacques Houdek na jednom od posljednjih nastupa prije prisilne stankeMatija Đanješic/Hanza Media

Hrvatsko društvo skladatelja obznanilo je popis članova, dobitnika izvanredne pomoći iz Fonda solidarnosti, prvog paketa mjera za redovne i pridružene članove, pogođene potresom i izvanrednim gospodarskim stanjem zbog epidemije novog koronavirusa.

Svi koji su se javili HDS-u dobit će dio novca iz Fonda u kojemu je inače rezervirana svota od 50.000 kuna, a sada je, naveli su u Hrvatskom društvu skladatelja, "zbog ozbiljnosti situacije Skupština predstavnika na telefonskoj sjednici hitnom preraspodjelom sredstava Društva popunila s dodatnih 500.000 kn".

Od 1. do 10. travnja 2020. povjerenstvo HDS-a odlučilo je o dodjeli financijske pomoći sljedećim redovnim članovima:

Branko Bogunović, Mladen Burnać, Igor Geržina, Željko Houdek, Petko Kantardžijev Mlinac, Danijela (Lela) Kaplowitz, Željko Krznarić, Aleksandar Ljiljak, Zlatko Madžar, Mario Mihaljević, Ivan Mikulić, Zoran Šćekić, Adam Semijalac, Davor Terzić, Luka Tralić Shot i Davor Viduka.

image
Mladen Burnać
Livio Andrijić/Hanza Media

Među redovnim članovima kojima je povjerenstvo HDS-a odobrilo jednokratnu pomoć su i pridruženi: Leo Anđelković, Marina Anđelković, Marco Bradaschia, Lucija Ćustić, Darus Despot, Jasminka Domaš, Javor Jeić, Ivona Juka, Ivan Kuliš, Mihael Kvorka, Tomislav Maslak, Slobodan Mišević, Davor Petrović, Dalibor Pirc, Marin Seko, Mauro Staraj, Zoran Subošić, Martina Šver i Luka Udjbinac.

Prije isplate pomoći iz Fonda solidarnosti HDS je pozvao članove da se, ukoliko su egzistencijalno ugroženi, jave s objašnjenjem potreba za financijskom pomoći, te imenovao povjerenstvo koje je, po ubrzanom postupku, odlučivalo o zahtjevima svih tražitelja.

image
Lucija Ćustić
Facebook

"Ovo su hitne i kratkoročne mjere koje za cilj imaju hitnu pomoć članovima koji su već sada u velikim problemima", istaknuo je glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban dodajući kako je nekoliko članova HDS-a i njihovih obitelji evakuirano iz svojih stanova u centru Zagreba, ali i kako su se na adresu HDS-a proteklih tjedana "javljale brojne kolege autori čija je egzistencija ozbiljno ugrožena".

Kako se u konačnici rasporedilo 550.000 kuna iz Fonda solidarnosti na 35 članova koji su zatražili pomoć HDS-a nije javno obznanjeno, no povjerenstvo je, odlučujući o dodjeli jednokratnih bespovratnih sredstava, prije svega uzimalo u obzir težinu ugroze pojedinca, kao i dosadašnju aktivnost te činjenicu koliko su autorski tantijemi bitni za egzistenciju pojedinog člana.

Doznajemo kako ni redovni članovi, koji su bili prioritet, nisu dobili jednake iznose, jer se novac razvrstao na nekoliko kategorija, ovisno o stupnju ugroženosti egzistencije. Tako su oni najteže pogođeni potresom, koji su s obiteljima morali napustiti vlastite razrušene domove (neki uz to i teško bolesni), dobili više, a svote u raspodjeli sredstava su se kretale od nekoliko desetaka tisuća kuna do nekoliko tisuća kuna za one koji su se prijavili s objašnjenjem tipa "zbog korone su mi propali poslovi".

image
Automobil Igora Geržine
Facebook

Bez mogućnosti ostvarivanja zarade, s porušenim domom u zagrebačkom centru i uništenim automobilom, našao se saksofonist Igor Geržina s obitelji, a potres je uništio i dom glazbenika Aleksandra Ljiljka, koji je koncem 90-ih osnovao grupu Yammat , a 2003. Headoneast. Stan obitelji Ljiljak dobio je crvenu naljepnicu (opasno po život) što je njegova shrvana supruga Rebeka obznanila na svom Facebook profilu javno zamolivši za pomoć.

"Dobro smo, na toplom smo i čitavi, ali tek nas čeka borba. Devastirani smo, kako korona situacijom tako sad ovom još gorom. Izgubili smo dom. Svaka nam je pomoć dobrodošla. Stavljam Aleksandrov broj tekućeg računa - ako itko ima u ovom trenu ikakvu kunu viška, bili bismo zahvalni, jer čeka nas težak put za koji se nismo spremili. Nikad nisam mislila da će meni trebati humanitarna akcija...", napisala je Rebeka Ljiljak.

Svi članovi, koji su na upućeni im poziv iz HDS-a reagirali i zatražili pomoć, su je i dobili (po sistemu tko je pitao, uvršten ja na listu), a mnogi su slali mailove s objašnjenjem kako su ostali bez prihoda. Kako bi se spriječila zlouporaba u HDS-u su, u koordinaciji s Hrvatskom udrugom za zaštitu izvođačkih prava i Hrvatskom zajednicom samostalnih umjetnika, razmijenili informacije o molbama članova, pa se nekim glazbenicima, koji su članovi više udruženja, sugeriralo da se jave na druge adrese gdje će možda dobiti veći iznos od onog im omogućenog iz Fonda solidarnosti HDS-a.

Na taj su način, doznajemo, ujedno željeli i spriječiti potencijalno traženje pomoći pojedinaca na više adresa.

"Fond solidarnosti je prva krizna mjera Društva, ali sigurno je da će ih trebati još. ZAMP u posebnim okolnostima, sa svim djelatnicima čiji je posao sada organiziran od kuće, radi punom parom kako bismo glazbenim autorima i svim nositeljima prava redovno isplatili naknade za prethodnu godinu, predviđene u travnju i lipnju. To je izazov, ali i naš glavni prioritet, jer znamo da je to brojnim članovima do daljnjeg jedini siguran izvor prihoda", kazao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa, službe za zaštitu autorskih prava.

Baš je duhovit: Željko mijenja ime u Domagoj


Pjevač Jacques Houdek svoje pratitelje na društvenim mrežama redovito informira kako provodi dane u karanteni, pa je tako prije nekoliko dana objavio fotografije prebojanog kredenca po sistemu "uradi sam".

"To je u našoj ljetnoj kuhinji. Iskoristili smo 'korontenu' da i tamo napravimo čistku i pripremimo se za ljeto, jer kako stvari stoje - ljetujemo doma", napisao je Jacques priloživši fotografije 'prije' i 'poslije'. Houdek je ovih dana odgovorio i na pitanje Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza što će prvo napraviti kad završi ludilo oko korona virusa.

- Prvo što ću napraviti kad sve ovo završi je da ću promijeniti ime. Želim jedno pravo, hrvatsko, staro ime s bogatom poviješću. Ali ipak da je aktualno. Pa evo... Prvo koje mi pada na pamet je Domagoj. Doma smo svi stalno, gojimo se... Nisam ni ja iznimka. Nemojmo se lagati. Prikladno je onda da se nazovem Domagoj. Dakle, Domagoj Houdek - kazao je Jacques u videu Unisona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 00:13