StoryEditor
Showbizobjavljeni su ovogodišnji laureati prestižne diskografske nagrade

Porini za životno djelo Nikši Barezi i Zvonku Špišiću

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 13:49
Nikša Bareza
Porini za životno djelo ove će godine biti dodijeljeni dvojici istaknutih hrvatskih glazbenih umjetnika – Nikši Barezi za doprinos u klasici, te Zvonku Špišiću u zabavnoj glazbi.

Nagrada će laureatima biti dodijeljene na ovogodišnjoj dodjeli Porina koji će, se prema najavama organizatora, održati u studijima HRT-a 10. svibnja.

Maestro Nikša Bareza je umjetnički ravnatelj opere HNK Split, glazbenog programa Splitskog ljeta, te šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

Uspješnu međunarodnu karijeru započeo je sedamdesetih godina. Ravnao je inozemnim ansamblima iznimne reputacije: Orkestrom Teatra Kirov u Lenjingardu, Orkestrom Boljšoj Teatra u Moskvi, Državne Opere u Beču, u Parizu s ORF orkestrom, u Državnoj Operi u Hamburgu, orkestrima opernih kuća u Zurichu i filharmonijama u Grazu gdje je deset godina bio šef dirigent, te orkestrom Teatra La Fenice u Veneciji.

U milanskoj Scali ravna izvedbama Wagnerovih Parsifala, Walkure, Siegfrieda i Sumraka bogova, Beethovenova Fidelija, Puccinijeve Manon Lescaut, Tosce i La Boheme.

Stalno surađuje sa Simfonijskim orkestrom Reggio-Emilie s kojim je započeo program proslave sto godina od smrti Verdija.

Dobitnik je velikog broja priznanja od kojih valja istaknuti nagradu koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Josepha Fuxa. U Hrvatskoj je dobio sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje: Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita, Josip Slavenski i mnoge druge.

Zvonko Špišić
Zagrebački skladatelj i slikar Zvonko Špišić napisao je u svojoj plodonosnoj karijeri preko 320 skladbi primivši dod sada šezedesetak domaćih i inozemnih priznanja za svoj rad.

Njegov se opus najčešće veže za Zagreb skladbama kao što su "Zagrebačke špancirancije", "Grič u suncu", "Trešnjevačka balada", "Zagrebačko ljeto", "Zagreb i ja", "Od Selske do vječnosti", "Stari dečki". Jednako tako impresivan je i popis njegovih mediteranskih pjesama: "Šjora Perina", "Konoba kod dva ferala", "Zvona moga grada". Špišić je jedan od začetnika Zagrebačke škole šansone i autor antologijskih skladbi  "Barbara", "Bicikl", "Kockar", "Milioner", "Suza za zagorske brege".

Njegove pjesme pjevali su najistaknutiji vokalisti poput Gabi Novak, Vice Vukova, Arsena Dedića, Radojke Šverko, Višnje Korbar i drugih. Bio je na vodećim funkcijama u Hrvatskom društvu skladatelja, predsjednik Zajednice umjetnika Hrvatske i direktor Zagreb festa i Chansonfesta.

 

Antonela Marušić / EPEHA

Izdvojeno

11. srpanj 2020 08:41