StoryEditor
Showbizeurosong 2021.

Nakon Kedžine izjave o ‘crvenom kartonu‘ reagirali s HRT-a: On može već sljedeće godine ponovno prijaviti pjesmu, nastupiti na Dori 2021. i pobjediti

Piše PSD
24. lipnja 2020. - 13:37
Matija Djanješić/HANZA MEDIA

Nakon jučerašnjeg priopćenja HRT-a da Damir Kedžo ipak neće sljedeće godine nastupati na Eurosongu s pjesmom 'Divlji vjetre' već da će u Rotterdam ići novi izabrani pobjednik na Dori u veljači 2021., Damir Kedžo u intervjuu za Jutaranji list osvrnuo se na cijelu situaciju. 

Na pitanje je li se nadao da je nakon HRT-ovog priopćenja ipak riječ o pogrešci, Kedžo je za Jutarnji list odgovorio:

- Jesam. Jer, nakon što je dosad 17 zemalja potvrdilo svoje već izabrane izvođače, i to bez obzira na način na koji su izabrani (glasovanjem ili odlukom žirija), kada su i naši susjedi (Slovenija, Srbija, Bugarska...) potvrdili svoje već odabrane izvođače, vjerovao sam da će i HRT potvrditi mene kao hrvatskog eurovizijskog natjecatelja. Bio sam pritom svjestan što smo sve kao tim u protekla tri mjeseca napravili za promociju hrvatske pjesme i Dore. I siguran sam da bismo, bogatiji za ovo iskustvo, u budućnosti bili samo još bolji.

No, ispostavilo se da su to samo lijepe želje. Nakon što ni nakon tjedan dana nitko s HRT-a nije demantirao vašu objavu, stvari su postale jasne i čekali smo samo potvrdu. Iskusio sam, dakle, na svojoj koži kako je kad ispuniš sve kriterije, ali ‘nisi imao sreće’, kada si napravio sve najbolje i onda dobiješ crveni karton. Koliko god teško sve ovo bilo, vjerujem da mi je to životna škola. Ali ono što te ne ubije, ojača te i ja sad jače nego ikad želim ostvariti svoje snove, rekao je Kedžo.

Odgovor HRT-a

U povodu intervjua Damira Kedže u današnjem Jutarnjem listu, naslovljenog "Izabrala me je publika, ali dobio sam crveni karton od HRT-a", Hrvatska radiotelevizija (HRT) želi i ovim putem izvijestiti javnost kako HRT nije dao crveni karton Damiru Kedži: "on može već sljedeće godine ponovno prijaviti pjesmu, nastupiti na Dori 2021. - a možda i ponovo pobijediti te tako predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2021., ravnopravno kao i svi ostali njegovi kolege."

- Eurovizija je prvenstveno natjecanje pjesama, a ne izvođača - te je EBU-ov eurovizijski tim odlučio da se dogodine na Eurosong šalju nove pjesme. Većina zemalja koja ima festivale slične Dori odlučila je, poput HRT-a, nastaviti svoju tradiciju (Švedska, Norveška, Finska, Danska, Litva, Portugal, Estonija). Francuska je ovogodišnjeg predstavnika izabrala interno, ali će sljedeće godine raditi izbor pjesme, a i Cipar će novog predstavnika izabrati interno, pojašnjava urednica Dore 2021. i šefica naše euovizijske delegacije Uršula Tolj.

Točno je, naime, da je HRT Damira Kedžu o odluci obavijestio e-mailom, ali tek nakon što se on i njegov tim nisu odazvali pozivu na sastanak. Štoviše, oni su sami odlučili da im umjesto usmeno, odluku priopćimo pisanim putem.

- Na tom se sastanku HRT želio zahvaliti Damiru Kedži na dosadašnjoj suradnji te s njim i njegovim timom razmotriti vidove suradnje u sljedećem razdoblju. No, na žalost, njegov tim do danas ujutro nije odgovorio na poziv, iako je HRT mnogo uložio u - njegovu promociju nakon pobjede na Dori. Prema tome, nije HRT dao crveni karton Damiru Kedži, nego je on to učinio HRT-u, stoji u pripćenju HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 12:18