StoryEditor
ShowbizIsland eight points

Eurovizija i komedija, dobitna kombinacija: film o Eurosongu s Willom Ferrellom i Rachel McAdams hit je na Netflixu! Jeste li ga već pogledali?

6. srpnja 2020. - 21:39

Eurosong je dobio glazbeno-komični film s logom Netflixa - "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga". Film nije mogao biti drukčijeg žanra. Eurovizija i komedija se rimuju.

Rima je obgrljena, ABBA, baš poput naziva legendarnog švedskog sastava koji je osvojio Euroviziju s pjesmom "Waterloo" i zarazio glazbom islandske protagoniste filma "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" Larsa i Sigrit (glume ih solidno spareni Will Ferrell i sve bolja Rachel McAdams).

U isti mah glasovit i zloglasan, konfekcijski televizijski spektakl Eurosong načelno hvalevrijedno slavi pojedinačni talent i skupni EU diverzitet, ali je posljednjih godina postao sinonim za kič, sprdnju, bedastoću, sve ono što Ferrell često utjelovljuje u svojim komedijama, s naglaskom na "Ledom do slave".

Kao glavni glumac, koscenarist i koproducent Ferrell je komediju iz svijeta umjetničkog klizanja preselio na pozornicu europskog glazbenog natjecanja da bi se film na hrvatskom mogao nasloviti "Pjesmom do slave". "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" nije toliko dobar i urnebesan kao "Blades Of Glory", no dovoljno je zabavan i vremenski podesan.

Naime, Eurosong je ove godine otkazan zbog korone i "Eurovision Song Contest" je najviše što će gledatelji doći blizu "pjesmi Eurovizije", a i filmska komedija s pozitivnim notama je nešto što narodu treba da se odmakne od drame stvarnosti. Stoga nije čudno da je film postao hit na Netflixu diljem svijeta budući da je koncept Eurosonga poznat svima i izvan Europe, od "American Idola" do sličnih natjecateljskih reality ("freak") showova, posebice u estradiziranoj Hrvatskoj.

Predmet ismijavanja

Dakle, "The Story of Fire Saga" je potreban publici, ali i Ferrellu. Komičar nije imao pravu komediju od "Murjaka s klupe" iz 2010. i zadnje vrijeme češće niže promašaje ("Kuća sreće") nego hitove ("Tatica se vratio"). "Holmes i Watson" mu je, napose, ispao teški fijasko i nije nikoga nasmijao, dapače pretvorio je komičara u predmet ismijavanja.

Tako, "Eurovision Song Contest" dođe gotovo kao meta-film za Ferrella i glumac se mogao propisno uživjeti u lik "underdog" glazbenika kojeg su svi prekrižili i izvrgnuli ismijavanju. Nakon "Holmes & Watson", zasigurno su mnogi na "neviđeno" prekrižili i sam film te očekivali nešto loše od "The Story of Fire Saga".

Međutim, mnogi bi se mogli ugodno iznenaditi jer komedija o Euroviziji nije uopće loša. Nije neočekivano da će neki gledatelji na kraju priznati "OK, pa nije bilo tako loše kao što smo očekivali", slično poznatom TV voditelju Grahamu Nortonu u "cameo" ulozi kad vidi unaprijed otpisani nastup Larsa i Sigrit.

Lars i Sigrit su klasični "underdog" likovi koji izgledaju i zvuče da bi se doista mogli pojaviti na Eurosongu ili barem ne bi stršali u odnosu na tamošnje izvođače.

Redatelj David Dobkin, poznat po režiji videospotova i kinohit-komedije "Lovci na djeveruše", u kojoj su glumili i McAdams i Ferrell, pogodio je audiovizualni "feeling" Eurosonga (pjesme, scenski nastupi), vjerojatno i zato što je pred kamere dovukao neke od prijašnjih izvođača, poput Loreen, ili fiktivne natjecatelje skrojio po njihovu liku i djelu (maskirani kvazi-heavy metalci a la Lordi).

Zakleli bismo se da smo na nekoliko sekundi vidjeli našeg Božu Vreću ili nekog nalik njemu, i to u "Sing-a-Long" sceni kad se izvođači iz stvarne prošlosti i filmske sadašnjosti Eurosonga dodavaju popularnim pjesmama ("Believe", "Ray Of Light", "Waterloo", "I Gotta Feeling"...).

Scena je zarazna, kao i primjerena blesavoća samog filma, odsviranog na tankoj žici između ruganja Eurosongu i odavanja počasti istome, a da se pritom ne pretvori u karikaturu. U tom smislu "Eurovision Song Contest" je preslik lika ruskog natjecatelja Aleksandera Lemtova.

Kradljivac scena Dan Stevens glumi ga onako kao što Dobkin režira film koji je bolji kao "feel good" glazbeni "underdog movie" nego komedija jer nije toliko "ha-ha" smiješan i "ferrellovski" je varljiv u isporuci tog smijeha. Dobkin voli "underdog" likove i dopušta im da pjevaju iz srca i usput dopru do srca gledateljskih glasača u publici barem za prolaznih osam, ako ne deset i 12 bodova. Island 8 points.

Hrvatska u finalu filmskog Eurosonga

U filmu se na Eurosongu natječe i Hrvatska, pače ušla je u finale natjecanja zajedno s Grčkom, Izraelom i Islandom.

FILM: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga; glazbena komedija; SAD, 2020. REŽIJA: David Dobkin ULOGE: Will Ferrell, Rachel McAdams OCJENA: ***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 03:19