StoryEditor
Prostorijaprva ljubav

Upoznajte šarmantnog Filipa Marčetu, studenta s Lastova i nepopravljivog zaljubljenika u prirodu: ‘Prve biljke sam uzgojio u vrtiću s 5-6 godina‘

Piše Marija Mlačić
23. rujna 2020. - 20:08
Filip Marčeta Instagram

Nije riječ o oksimoronu ako kažemo da moderni dizajn interijera sad već u pravilu povezujemo s divljinom i tropskim šumama, a glavnu ulogu u tome odigrale su sve popularnije biljke.

Savršeno se uklapaju u različite stilove u uređenju od minimalizma do art-decoa, ali ponekad nešto slabije u naše navike i predznanja o prirodi pa nam znaju brzo uvenuti.

Da bismo vam olakšali pri odabiru biljaka i njihovom održavanju razgovarali smo s Filipom Marčetom, šarmantnim studentom krajobrazne arhitektura s Lastova koji stoji iza profila @plantguide.hr, a on nam je ispričao i više od toga, o ljubavi prema prirodi, nedostaje li mu otok za vrijeme studija u Zagrebu te o suživotu s jednako kreativnom sestrom Tanom i 100-njak biljaka u njihovom stanu.

Filip ne krije da je njegova prva ljubav, bila ljubav prema prirodi, a ona se ne zaboravlja.

-Kao klinac sam uvijek više volio provoditi vrijeme u prirodi, istraživati, loviti bube i ostale avanture nego biti u kući i npr. igrati video igrice.Veliku su ulogu u svemu tome odigrali i moji roditelji koji su me uvijek poticali i podržavali u mojim prirodnjačkim hobijima. Prve biljke sam uzgojio u vrtiću s 5-6 godina. I sve ostalo bila je povijest.

Otok Lastovo u mom životu ima vrlo posebnu ulogu, ne samo zato što to mjesto mogu nazvati svojim domom već zato kako ono utječe na mene. Na tom otoku shvatite koliko vam je zapravo malo potrebno u životu za istinsku sreću. Život u Zagrebu doista ima svoje prednosti, no kad bih birao gdje provesti ostatak života, ne bih morao previše misliti.

Filip već nekoliko godina u Zagrebu živi sa sestrom Tanom i odlično funkcioniraju kao cimeri. Kako biste osjetili dašak atmosfere njihovog doma obavezno posjetite njen profil @marcetane na Instagramu i počastite se dozom dobre glazbe i pozitivne energije.

-Moja sestra je umjetnica u potpunom smislu te riječi. Uskoro završava diplomski studij konzervacije i restauracije na Umjetničkoj Akademiji u Zagrebu, a između ostaloga se bavi i pjevanjem, svira nekoliko instrumenata, dizajnira svoju odjeću i nakit i uspješno rješava sve bratove probleme koje on ne može, kaže Filip kroz smijeh.

Dok priča o biljkama svakoj zna ne samo hrvatski već i latinski naziv, a ne govorimo isključivo o onima unutar njegovog doma. Impresionirani njegovim znanjem zanima nas kako je uspio sve to naučiti.

-Najveći dio botaničkog znanja koje imam sam usvojio kroz praksu i čitanjem stručne literature te naravno dokumentarcima u kojima stvarno uživam. Upisom na studij Krajobrazne arhitekture to se znanje znatno povećalo s obzirom da su mnogi kolegiji usmjereni upravo na biljke. Svoj fakultet bih preporučio svakome tko se bori s pronalaskom poveznice između kreativnosti i ljubavi prema prirodi.

Biljke koje posjeduje prikupljao je svugdje u različitim vrtnim centrima i rasadnicima, tržnicama i u razmjenama s prijateljima i hobistima, a sada ih kupuje i online iz inozemstva.

-Jedna od najsimpatičnijih situacija koje sam imao ja kada sam dobio divni i stari Philodendrona od teta u menzi na faksu. Takve biljke vam onda posebno uđu pod kožu, i doista pazite na njih.

Kaže da je u jednom trenutku imao toliko biljaka da mu se bilo teško kretati po stanu pa je odlučio smanjiti im broj, ali on se uvijek drastično mijenja.

-Kako sam u ovom hobiju, sad bih mogao već reći i zanimanju, preko desetak godina, na prozorskim se daskama izmijenilo nekoliko stotina biljaka, a vrhunac u broju vrsta je bio prije nekoliko godina kada je u stanu bilo gotovo dvjesto vrsta. Danas se vodim s onom starom - kvaliteta, a ne kvantiteta, iako sam i dalje na stotinjak vrsta, Filip se šali na svoj račun.

Prvi savjet koji daje onima što nisu imali sreće s biljkama je da ih promatraju kao živa bića te da ih upoznaju jer ne postoje dvije iste biljke niti će se u svim uvjetima isto ponašati.

-Presudnu ulogu u tome nosi i mikroklima koja je drugačija u svakom prostoru, unutarnjem i vanjskom. Nekima više odgovara sunčana i topla pozicija, a drugima sjena i niže temperature. Isto tako je i sa zalijevanjem, biljka će nam sama pokazati svojim ponašanjem (pomjeranje/otpadanje listova, sušenje, truljenje) treba li je zaliti ili smo pak pretjerali sa zalijevanjem. Ono što je zajedničko svim biljkama i što je univerzalno pravilo je da je biljci za uspješan rast potreba svjetlost. I naravno, za uspješan uzgoj poželjno je i napraviti malo istraživanje o brizi, što je uz današnje Internet mogućnosti i društvene mreže doista jednostavno.

KAKO ODABRATI IDEALNU BILJKU?

Sobne biljke koje bih svakako preporučio početnicima su: svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata), zlatni puzavac (Epipremnum Aureum), zamija (Zamioculcas zamiifolia), klorofitum (Chlorophytum comosum), monstera (Monstera deliciosa) i različiti fikusi, dracene i peperomije. Za prostore s više sunca idealni su kaktusi i sukulenti kojima je za uspješan uzgoj doista potrebno malo pažnje te će za razliku od sobnih biljaka uživati u toplim mjesecima na terasi ili u vrtu.

Na osunčanim terasama također mogu uspješno rasti različite mediteranske vrste (ružmarin, lavanda, različite vrste kadulja i smilja) koje ako su zaštićene od mraza mogu prezimiti i u hladnijim dijelovima Hrvatske. Ako želite zaštititi terasu od pogleda idealan je bambus (najpopularnije su vrste iz roda Phyllostachys) koji se vrlo brzo širi i raste u različitim uvjetima, dobro podnosi i sunce i sjenu.

Ako volite penjačice a na terasi imate pergolu ili ogradu, ispod njih možete posaditi Clematise, Wisterije ili neku vrstu iz roda Passiflora. Sve tri porodice imaju vrste s vrlo atraktivnim cvjetovima i lišćem. Osim što ćete biljnih vrstama obogatiti vanjski prostor boravka, one direktno utječu i na ekološki sustav te povećanje bioraznolikosti koji su u današnjim urbanim uvjetima života itekako bitni faktori.

Trenutno najpopularniji plant-trend u svijetu ljubitelja biljaka su rijetke tropske vrste, u najvećem broju iz porodice kozlačevki različiti Anthuriumi, Philodendroni i Monstere koje ovisno o svojoj rijetkosti dosežu cijene i po nekoliko tisuća eura. S druge strane, vrlo su popularan trend i minijaturne tropske vrste za terarije. Povećanju tog trenda uvelike je doprinio i Instagram, koji sa svojim velikim brojem korisnika i jednostavnosti pristupa sadržaju određuje svaki novi sljedeći trend. Priznajem da sam i sam potpao pod taj utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 13:51