StoryEditorOCM
Panoramaneopojni grad

Svi dimovi više ne vode u Amsterdam, marihuanu se od jučer ne smije pušiti na ulicama Crvene četvrti

Piše mozaik sd
26. svibnja 2023. - 13:53

Draž Amsterdama za neke se sastojala u nesmetanom uživanju u marihuani, u coffee shopovima i u Crvenoj četvrti, koja privlači milijune turista i donosi milijunsku zaradu.

Međutim, u četvrtak je na snagu stupila zabrana pušenja marihuane na ulicama Crvene četvrti u sklopu nastojanja gradonačelnice Femke Halsema da ‘očisti‘ to gradsko područje.

 

image

Marihuana se i dalje može konzumirati u coffee shopovima

/Shutterstock

U četvrti poznatoj po bordelima, seks klubovima i kafićima u kojima se prodaje i konzumira marihuana, postavljeni su znakovi upozorenja. Osobe uhvaćene u kršenju zabrane riskiraju kaznu u iznosu od 100 eura.

Gradonačelnica Halsema obećala je da će poboljšati uvjete rada i življenja za seksualne radnice te planira smanjiti kriminal i pretjeranu upotrebu droga i alkohola u četvrti. U Crvenoj četvrti i u ostalim dijelovima Amsterdama i dalje će se smjeti pušiti na terasama i u kafićima koji prodaju marihuanu i hašiš. U toku su rasprave o tomu da se seksualne usluge i narko-turizam izmjeste iz središta grada, no tomu se protive stanovnici lokacija koje su predložene kao alternativa, piše Buka.

image

Prosvjed protiv planova za zatvaranje povijesne gradske četvrti crvenih svjetiljki 30. ožujka 2023. godine

Kenzo Tribouillard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:54