StoryEditor
PanoramaZnate li kako?

Epidemiolozi upozoravaju na greške koje možda činite prilikom odabira i korištenja dezinfekcijskih sredstava: možete im posve umanjiti učinkovitost

Piše PSD
27. listopada 2020. - 09:39
Ante Cizmic/Cropix

Od prvih dana koronavirusa jedna od glavnih preporuka uz nošenje maski je pranje ruku i njihovo dezinficiranje u slučajevima kada pranje nije moguće, najčešće vani. Dio dezinficijensa uopće nije učinkovit u uništavanju virusa već djeluje samo na bakterije i to je prva stvar na koju biste trebali pripaziti kada kupujete ta sredstva. Uz to stručnjaci savjetuju brojne načine kako pospješiti njihovo djelovanje do punog potencijala, evo nekoliko savjeta za to.

"Nema sumnje da su sredstva za dezinfekciju ruku praktičan i koristan resurs u ublažavanju širenja zaraznih bolesti. Međutim, ona nisu lijek za sve. Postoje brojna ograničenja u njihovoj upotrebi, tako da potrošači moraju biti svjesni tih uvjeta kako bi koristili sredstva za dezinfekciju ruku na najučinkovitiji način", rekao je epidemiolog K.C. Rondello, a prenosi Klix.ba.

On je objasnio i koja su najbolja sredstva u borbi protiv koronavirusa. Kada nabavljate dezinficijense najbolje je da kupiti one koji sadrže 60 posto etilnog alkohola ili 70 posto izopropilnog alkohola. Upozorava da je to vrlo bitno jer se ljudi slobodnije ponašaju kada koriste sredstva za dezinfekciju ruku, a može biti riječ o zabludi.

"Korištenje proizvoda koji je samo baktericidan može vam dati lažan osjećaj sigurnosti, s obzirom na to da ne pruža zaštitu od virusnih patogena kao što je koronavirus", kazao je Rondello.

Kada ste pronašli idealan proizvod bitno je znati kako ga koristiti. Baš kao i kod pranja ruku i za dezinficijens je potrebno nanošenje u trajanju od pola minute, imitirajući pokrete sapunanja. Važno je utrljavati proizvod sve dok u potpunosti ne nestane s ruku i nipošto brisati ruke prije nego što se sredstvo osuši. Bilo bi dobro prije toga oprati ruke kako slučajno ne bi bile prljave ili masne što umanjuje korisnost dezinfekcijskih sredstava jer nemaju direktan kontakt s kožom.

Kako bi proizvodi djelovali u skladu s deklaracijom potrebno ih je čuvati od kvarenja na hladnom i mračnom mjestu jer mijenjaju svoja svojstva zbog povišenih temperatura. Bitno je da pripazite i da nije istekao rok trajanja.

"Ako odlučite upotrijebiti proizvod kojem je istekao rok upotrebe jer noviji u to vrijeme nije dostupan, znajte da vjerojatno nije toliko učinkovit kao onda kada je proizveden", rekao je Rondello.

Osim na samu učinkovitost proizvoda treba pripaziti i na njegovu sigurnost. Ovdje je ipak riječ o proizvodu koji se svakodnevno nanosi na ruke, a sadrži tvari na koje organizam nije naviknut, barem ne u tolikoj mjeri. Epidemiologinja Makeda Robinson savjetovala je izbjegavanje proizvoda koji sadrže metanol koji može biti toksičan kada se apsorbira kroz kožu ili proguta.

Metan može biti vrlo opasan, ali nakon duljeg korištenja i obični proizvodi mogu početi nadraživati kožu posebno ako ste i inače osjetljivi. Sredstva za dezinfekciju ruku ne ubijaju samo loše bakterije već i dobre bakterije koje mogu nadražiti kožu. Ako se razvija iritacija kože, promijenite proizvode.

Jedno banalno pravilo može se ipak učiniti važnim, a to je da na umu imate da je riječ o alkoholu i da ne koristite odmah nakon nanošenja upaljač i ne približavate ruke plinskom štednjaku. Budite na oprezu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. studeni 2020 04:42