StoryEditor
ModaUVIJEK ELEGANTNA

Oparina supruga Daniela na Sv. Duji bi redovito bila modno komentirana, dojmljivu haljinu imala je i na otvaranju rake u Katedrali

Piše M.K.
7. svibnja 2020. - 09:13
Tom Dubravec/Hanza Media

"U sumrak je na Rivi bilo mnoštvo naroda, a pred Katedralom i vratima od grada Varošanke i Lučanke donosile su u velikim pletenim košarama i prodavale specijalne tople bijele kolače, najslađi blagdanski kruh, kojeg su pokrivale vunenim pokrivačima da bi zadržao toplinu.

A glazba bi do kasno u noć uveseljavala građane.

Danima prije blagdana građani Splita bi uređivali i čistili svoje kuće, a roditelji bi imali dosta brige i posla oko pripremanja i kupovanja odjeće i obuće za djecu koja sudjeluju u procesiji.

Na sam dan sv. Duje sve je bilo živo, limena glazba obilazila bi gradske ulice svirajući budnicu, da proslavi da veselu intonaciju i da ulije građanima vedro raspoloženje" - ovako je o nekadašnjim proslavama blagdana sveca zaštitnika grada Splita pisala Tanja Ban iz splitskog Etnografskoga muzeja.

Današnje obilježavanje Svetog Duje proći će, dakako, skroz drugačije, i premda će izostati gotovo sve što je činilo uobičajeni blagdanski dekor, tradicija otvaranja rake Sv. Dujma s njegovim relikvijama nije prekinuta.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Svečeve kosti u katedrali Sv. Duje počivaju od 1770. godine u baroknom oltaru koji je izradio mletački majstor Giovanni Maria Morlaiter, a njihovom otvaranju sinoć je prisustvovao najpoznatiji splitski bračni par, gradonačenik Andro Krstulović Opara i supruga, dr. Daniela Marasović Krstulović.

Današnja će fjera po mnogočemu odudarati od uobičajene, tako neće biti ni procesije, a ni kafića, s čijih bi štekata znatiželjnici predano komentirali "tko je sve doša'" i "šta su, ova i ona, obukle".

Izostat će tako i tradicionalno novinsko notiranje koja je među poznatim Splićankama i splitskim gošćama posebno modno briljirala ili zgrozila.

image
Tom Dubravec/Hanza Media


Gradonačelnikova supruga redovito visoko kotira na listama najukusnije odjevenih žena iz javnog života.

Ni na sinoćnjoj svečanosti u Katedrali, dr. Daniela Marasović Krstulović nije podbacila.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 16:00