StoryEditor
ModaĐIRADE I SUSRETI

‘Falile se te Splićanke, lipše smo neg‘ Dubrovčanke...‘: izolacija nije ostavila traga na energiji Dalmatinki, pogledajte kako je danas izgledao Grad

Piše M.K.
16. svibnja 2020. - 19:09
 Tonči Plazibat/Hanza Media

"Falile se te Splićanke, lipše smo neg' Dubrovčanke, ali Sveti Vlaho samo im je maho, ajme, ča ću mu ja..." - jedan je od stihova koji će mnogi pripisati "narodnoj poeziji", a potpisuje ih Tomislav Ivčić u kultnoj pjesmi "Falile se Kaštelanke", koja je opjevala nenadmašnu ljepotu Dalmatinki, kao i ono uvijek prisutno nadmetanje koje su ljepše, koje su bolje.

Jesu li takav pristup tek malom i za mnoge manje važnom segmentu, među brojnim talentima i vještinama kojima žene tako moćno raspolažu, potakle one same ili je tome kumovao muški rod, ovdje nećemo analizirati.

Notirat ćemo tek da današnje fotografije snimljene u Dubrovniku svjedoče onome što svih nas silno veseli, povratku u život, na ulice, među ljude, u susrete i drage ćakule, mirise koji ovog proljeća kao da su u svemu intenzivniji.

image

 
Tonči Plazibat/Hanza Media


Valjda od želje, a i činjenice da su gradovi, bar trenutno, oni pravi "domorodački", samo naši, i u njima zbog svega uživamo stostruko.

Naravno da mjeseci izolacije nisu ostavili traga na duhu Dalmatinki, kao ni na njihovom "trade marku" da se s guštom dotjeraju u svakoj prilici.

Dani u pidžamama i gegama predugo su trajali.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 15:02