StoryEditor
HranaBogovska hrana

Opet biste jeli sarme? Originalni recept žena iz triljskog kraja jednostavniji ne može biti, a pokazale su nam i kako ih majstorski smotati i skuhati

11. siječnja 2021. - 22:53
Biljana Gaurina/Cropix

Jeste li se već izguštali sarmi ili bi još malo? Ako jeste možete opet, jer ovo zimsko hladnjikavo vrijeme je dušu dalo za ovu delikatesu. A mi ćemo vam na raspolaganje dati recept, točno onako kako su nam ga nama predale žene iz triljskog kraja.

One nama, mi vama, i idemo tako dalje. I ovako su nam rekle: 'ma nema smisla brojat u grame, ni kile koliko čega ima, amo mi odoka. Kako mi i doma radimo. A štaš brojat kad sa sarmom, bogu fala, falit ne možeš.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Sarma je sarma, sve ostalo su nijanse. Na kraju krajeva kao da u životu sve po špagi mora i biti, jel tako. Je. Pa onda krenimo na kuhanje:

Postupak:

Oprati rižu, odvojiti listove kiselog kupusa i držati ih nakratko u vrućoj vodi da izađe gorčina.

Isjeckati kapulu i češnjak, ispržiti ih kratko. U posudi sjediniti mljeveno meso, rižu, začiniti, dodati kockice pancete koje se po želji prethodno mogu prepržiti na masti, te izdinstanu kapulu i češnjak.

Dobro zamiješati i začiniti. Tom smjesom puniti listove kupusa kojima prethodno, poradi lakšeg punjenja, treba skinuti debele žile. Smjesu staviti na sredinu lista, zarolati, i sarmice stavljati u široku teću, kojoj smo dno pokrili ostacima žila i rezanog kiselog kupusa.

Između redova stavljati suho meso, po želji prethodno prokuhano da mu izađe gorčina. Na vrh sarmi posložiti preostale listove kupusa. Skuhati vodu i tom vodom preliti sarmice, i na vrh, kako to neki rade, položiti tanjur da bi sarmice ostale na svom mjestu.

Ostaviti da kuhaju dva sata. Pred kraj u njih, po želji, dodati zapršku od masti, brašna, vode, crvene paprike i konšerve. Dobro promiješati da ne bude grudica, dodati u posudu, ručkama protresti.

Sarme se poslužuju uz pire i kako se kaže, što dulje stoje, to su bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 16:08