StoryEditor
GastroUZBUDLJIVI SYNDIKAT

Split ima novu hedonističku adresu, otkrivamo njenu raskoš: sve se zlati i miriše na vrijeme kada je novac tekao u potocima...

Piše Olgica Ivić Grizelj
29. svibnja 2020. - 13:55
Jack Daniel sve promatra ispod stubištaTom Dubravec/Cropix

Kad usred Splita uđete u “Syndikat Bar & Kitchen” izgubite se u vremenu. Zaboravite da ste baš maloprije prelazili preko pješačkog na zeleno svjetlo, dok se zaustavljala kolona modernih automobila, a kraj vas jurišali na električnim romobilima i superopremljenim sportskim biciklima.

Dominacija zlatnog

Tu stvarnost zaboravite kad uđete u prostor “Syndikata” i imate osjećaj da ste ušli u raskošni salon, ili “saloon” kod bogate madame u filmu “Zameo ih vjetar”.

Taj filmski salon bio je smješten u Georgiji, a ovaj splitski malo zapadnije, baš kao da je u Tennesseeju. Čak su i godine slične, i jedan i drugi kao da su se zaustavili na istoj vremenskoj crti, tamo negdje u prvoj polovici 19 stoljeća.

Već s vrata u “Syndikatu” zapažate boje, baršun i zlato. Ne vidite Rhetta Butlera iz filmskog salona, ali ljubazni domaćini vas odmah vode do svojeg junaka Jacka Daniela, koji u prirodnoj veličini stoji u drugom dijelu prizemlja.

Malo se doduše uvukao ispod stubišta gdje je ipak bilo sasvim dovoljno mjesta za poznatog američkog destilera, pa čak i za repliku njegove bačve.

image
Pogled s ulaza odmah vas zadivi zbog boja i zlata unutar prostora s izrazito visokim plafonom
Tom Dubravec/Cropix


I kad se “upoznate” sa “zlatnim” junakom ovog prostora, sve vam postaje jasno. Baš je ovaj poduzetni Amerikanac svojim “prisustvom” definirao uređenje cijelog ovog prostora. Pa vratimo se onda na početak.

Dakle, s vrata vas zabljesnu zlatni zidovi koji presijecaju prostor u prizemlju, a njihovu raskoš smiruju bočne stijenke obložene smećkastim keramičkim pločicama u obliku cigli.

Zlatno sa smeđim dobiva i naglasak s tirkizno plavim baršunastim naslonima postavljenim uz bočne strane ovog novouređenoga splitskog prostora.

Sve je u baršunu

Tirkiznim naslonima hrabro su suprotstavljeni naslonjači, zapravo polufoteljice, više nego stolice, u živim bojama. Svaka je drukčija, crvene, žute, zelene... ili sitno dezenirane. Različite su im i forme, nasloni, rukohvati, ali ono što ih povezuje je baršun.

To je ujedno i poveznica s onim gospodinom Jackom s početka priče, čiji je poslovni život bio toliko uspješan da ga danas poznaje cijeli svijet.

Ali, baš je ovaj splitski “Syndikat”, kažu nam vlasnici, drugi u Europi koji je na neki način i izložbeni salon “Gentleman Jacka”.

Zato i jest sve u tom stilu rađeno.

image
Sve je ovdje u baršunu
Tom Dubravec/Cropix


Osim namještaja, raskošnih kićenih lustera, zidova... svaki drugi detalj podsjeća na slavna američka destilerijska vremena.

Zlata ima i na pomoćnim svjetlima, a podovi su prekriveni keramičkim pločicama složenim u obliku riblje kosti. Zlato i raskoš naglašeno je i u sanitarnom dijelu “Syndikata”, gdje vas već pri ulasku zabljesne zlatni umivaonik.

image
Tom Dubravec/Cropix


No, popnimo se i na gornju etažu. Iako su pravila obrane od koronavirusa takva da među stolovima mora biti prostora, vlasnici su gore ostavili dovoljno mjesta ne osvrćući se na odredbe civilnih stožera.

'Učlanite se'

Tu gore, kažu, može se i zaplesati koliko ima mjesta. Plesači i ostali gosti tu imaju priliku vidjeti repliku ljuljačke i stolića kakve je koristio gospodin Jack.

A svemu još nedostaju neki detalji koje zbog izolacije nisu stigli postaviti, a to su, primjerice, crvene zavjese koje će kao i na velikim staklenim stijenkama ovog bara i restorana, visiti uz zlatne zidove. To je ta kombinacija koja viče, ali godi oku.

image
Replika ljuljačke i stolića kakve je imao Jack Daniel
Tom Dubravec/Cropix


Vlasnici nam otkrivaju kako su se oko uređenja savjetovali s jednom arhitekticom, ali su cijeli projekt sami doveli do kraja. Svečano su otvorili vrata taman prije sveopće izolacije, pa je ovih dana kod njih opet svečano, na neki način.

A onda ne možemo ne pitati zašto se lokal zove “Syndikat”, da nije netko od njih prekaljeni sindikalac... ili je bio. Nećete vjerovati, ništa do toga. Njihov “hashtag” glasi “učlani se”. Ne doslovno, nego svi su pozvani, svi ljubitelji dobre spize, pića i atmosfere.

#SYNDIKAT

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:23