StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

ZLOČESTI DEČKI ZAUVIJEK Oživljavanje uspavane franšize uspješno je provedeno, dijelom i zbog filmičnosti glavnih glumaca koji hrabro gaze kroz šesto desetljeće

24. siječnja 2020. - 17:07
U mirnu predoskarovsku filmsku reviju s mnogo buke i pirotehnike uletio je ovog vikenda nastavak akcijske komedije 'Bad boys'. Treći dio istoimene uspješnice, u naslovu nadopunjen s 'for life' , stiže sa 17 godina odmaka od dvice, uz isto toliko starije naslovne junake.

Policajac Marcus Burnett (Martin Lawrence) upravo je dobio unuka i sprema se u mirovinu, dok mu se kolega Mike Lowrey (Will Smith) još opire godinama i izigrava mladića. Poprište radnje je Miami, eksterijeri bliješte, a ne manjka ni pucnjave ni novih neprijatelja. Ovaj put to su meksički karteli čiji su reprezentanti majka i sin-osvetnici kojima se ne može zanijekati fanatična predanost cilju.

Znakovit odabir za mamu Isabel je Kate del Castillo, ultimativna kraljica telenovela koja se u stvarnosti svojedobno susrela s El Chapom, zloglasnim šefom narko kartela Sinaloa prije negoli je ovaj (ponovno) odveden na robiju. Isabelina sina, teško naoružanog motociklista Armanda, glumi Londončanin gvajanskih korijena Jacob Scipio za kojeg će se nesumnjivo još čuti.

Nesvakidašnja veza dvoje 'kartelaša' s njihovom glavnom metom Mikeom čini okosnicu radnje koja nije bogzna kako originalna, ali jest protočna i ni nakon dva sata ne izaziva zasićenje. Zasluge za to prvenstveno se pripisuju tandemu Lawrence-Smith čije su buddy buddy replike britke i ironične, počesto i na račun prenaglašene američke političke korektnosti. Lawrenceova netom probuđena bogobojaznost također je dobrodošao izvor smijeha.

Prednost novog nastavka trilogije je i nepretencioznost. Belgijski redateljski dvojac Adil El Arbi i Bilall Farah, zanatski izrastao u televizijskom mediju, lako se prilagodio većem formatu i posložio smjesu žanrovskih stereotipova koja uz malo nadogradnje daje gledljiv proizvod. U toj slagalici su, nažalost, ostali zapostavljeni sporedni likovi iz Odreda za posebne operacije.

Redom mladi i zgodni specijalci, zamišljeni kao mamac mlađoj publici, ostali su tek skice. Kako Mikeova simpatija Rita šefica postrojbe (Paola Nunez), tako i teutonski plavi Alexander Ludwig (Bjorn iz TV serijala 'Vikinzi') operativac s natruhama informatičkih znanja.

Nakon solidne zarade u trećem vikendu 2020., producenti Jerry Bruckheimer i Will Smith svakako mogu računati s četvrtim nastavkom koji se u završnoj sceni sam nadaje.

Oživljavanje ponešto uspavane franšize uspješno je provedeno, dijelom zbog trenutačne 'nestašice' uradaka slične tematike, a dijelom zbog filmičnosti glavnih glumaca koji hrabro gaze kroz šesto deseteljeće.
19. travanj 2024 21:13