StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA One su bombe

3. siječnja 2020. - 10:50
Drama 'One su bombe' (Bombshell) kao da anticipira aktualni #Me too pokret koji je kulminirao serijskim optužbama žena s estrade za seksualno uznemiravanje protiv hollywoodskog mogula Harveya Weinsteina, slavnog tenora Placida Dominga...

Radnja ovog filma u okružju američkih korporativnih medija slijedi isti obrazac: glavni negativac je utjecajni zlostavljač, u ovom slučaju direktor Fox Newsa Roger Ailes (pouzdani TV veteran John Lithgow), a žrtve njegove podređene, atraktivne plavuše koje se ne mire s nasiljem na radnom mjestu.

'Bombastične' glavne uloge povjerene su glumačkom trolistu Nicole Kidman- Charlize Theron- Margot Robbie. Prve dvije su iskusne oskarovke, treća i najmlađa pretendentica na kipić s jednom nominacijom. Predložak koji bi trebao jamčiti vjerodostojnost stvarni je skandal u svijetu televizijskog novinarstva 2016. s pripadajućom političkom pozadinom.

Redatelju Jayu Roachu (Austin Powers) dopao je zahtjevan zadatak – junakinje, suštinski antipatične TV karijeristice, predstaviti kao nedužan plijen seksualnog predatora koji im za 'lojalnost' osigurava zvjezdani status pred kamerama.

Najveći teret prebačen je tu na Charlize Theron u ulozi stvarne Megyn Kelly, zaslužne za Ailesovu demontažu. Izgledom jedva prepoznatljiva, no glumom premoćna, Theron je najjača karika ženske 'verige' u kojoj je Kidman pripala preveć patetična dionica prve 'zviždačice' Gretchen Carlton. Izmišljeni lik Kayle Pospisil, pripadnice konzervativne mladeži i najsvježijeg plijena silnika, unatoč nastojanjima solidne Robbie ostao je nedorečen, u sjeni drugih dviju protagonistica.

'One su bombe' počiva na kontroverzama koje mu odmažu. Kritičan je prema seksizmu trumpovskog tipa koji je postao prihvatljiv upravo kroz promidžbu na Fox Newsu. Popularizira pomodni pokret snažnih žena koje ovdje tempiraju napad na nadređenog kad njima to odgovara.

Pokušaji satire bez jasno određene mete gube oštricu, a s njima i odavno pročitana preporuka zlostavljanim nesretnicama da prekinu šutnju i ujedinjene krenu u boj. 'Bombe' su bez dvojbe osmišljene kao pamflet protiv rodnog nasilja i posveta 'girl power'.

Takva društvena (pre)angažiranost nije bila prepreka dvostrukoj nominaciji za Zlatni globus, Theron za najbolju glumicu u drami a Robbie za najbolju sporednu rolu. Naslućuju se ,dakako, i Oscari jer Akademija obožava filmove o potlačenima s porukom – ma koliko čitljiva ona bila.
25. travanj 2024 12:09