StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Jumanji: The next level

20. prosinca 2019. - 11:24
Dok industrija video-igara dominira svijetom zabave, a igraće konzole podsjećaju na komande iz 'Zvjezdanih staza', povratak u 1995. nalikuje obilasku muzeja.

Izloške iz digitalne prošlosti donosi nam novi nastavak Jumanjija, filma koji je svojedobno proslavio tragično preminulog komičara Robina Williamsa, a u sequelu iz 2017. godine i ultimativnog akcijskog junaka The Rocka.
Urlik 'Welcome to the jungle!' odjeknuo je i treći put prošlog kino-vikenda kad je novi 'Jumanji: The next level' izbio na vrh američkog box officea.

Columbia Pictures i Sony zaigrali su na rizik, ponovno angažirali redatelja Jakea Kasdana i ispremiješali avatare već poznatih likova. Dobili su gledljivu avanturu u kojoj je plošnost likova manje važna od dobre zabave. A tako je uvijek kad igru vodi The Rock (Dwayne Johnson), koji je i ovom prilikom dokazao svoju prijemčivost.

Oko 'Stijene' titraju ostali likovi tinejdžera uvučenih u konzolu, a i pokoji stariji čangrizavac. Otprije poznati Spencer, Fridge, Martha i Bethany u sasvim neočekivanim utjelovljenjima pretrčavaju ekranom u pustolovini koja spaja motive više djela popularne kulture. Prepoznatljivi su tako elementi iz Indiane Jonesa, Mad Maxa i Lare Croft, Lova na zeleni dijamant...

Da hitovi još ne mogu bez reminiscencije na serijal 'Igra prijestolja' svjedoči napadno umetanje lika zlikovca Jurgena Brutalnog s prigodnim krznenim outfitom i parom hijena umjesto pratnje.

Unatoč čestom kopiranju, novi 'Jumanji' nudi i pokoju urnebesnu dionicu poput pustinjskog maratona pobješnjelih nojeva ili borbe s mandrilima na visećim mostovima.

Dva sata novog Jumanjija prolazi strelovito brzo, što je dobra vijest za mlađu publiku kojoj dulja koncentracija baš i nije jača strana. Malo starijim gledateljima oživjet će sjećanja na seniore Dannya Glovera (Smrtonosno oružje) i Dannya DeVita, zvijezdu patuljastog rasta koja je u zenitu bila 1980-tih i početkom 1990-tih. DeVito sada suvereno glumi penzića čiji iščašeni avatari u video-igri izazivaju najviše smijeha.

Komičar Jack Black bez nadogradnje preslikava ulogu iz prethodnog Jumanjija, dok njegov stand-up kolega Kevin Hart zamara kreveljenjem i predvidivim replikama na tragu dr Dolittlea. Škotlanđanka Karen Gillan bez okusa i mirisa nosi kostim Lare Croft, a lik koji tumači istočnjačka reperica Awkwafina ne odmiče se od kompjutorski generiranog junaka...

No, bez obzira na mnoge slabosti, treći Jumanji nije dosadan. Takav kao da potvrđuje svoj naziv koji na jeziku zulu označava 'pregršt učinaka.'..
 
20. travanj 2024 03:20