StoryEditorOCM
ZabavaSLAVI 75. ROĐENDAN

ZAŠTITNI ZNAK ŠANSONE I SKALINA OD DOMINIKANACA

Piše DV
15. prosinca 2019. - 13:50
Na današnji dan, 15. prosinca 1944. godine, u Dubrovniku je rođen izvođač, kantautor i skladatelj šansona i zabavne glazbe Ibrica Jusić, glazbenik prepoznatljivog glazbenog izričaja isprepletenog hrvatskim, francuskim, talijanskim utjecajima, donosi Gradoplov Radio Dubrovnika. *Neformalno je nastupao na ponoćnim recitalima na stubištu dubrovačkog dominikanskog samostana, da bi nakon festivala “Zagreb ‘68” snimio prvi singl Celuloidni pajac, a tri godine poslije i nastupni album. Sedamdesetih godina proslavio se, između ostalih, pjesmama Mačka, Dobro jutro, Margareta, Jubi san vašu kćer.

U više navrata duže boravio u Francuskoj i snimio niz uspješnih obrada velikana šansone i franc. popularne glazbe. Objavljuje i album prepjeva Leonarda Cohena (Hazarder, 1998) i album obrada sevdalinki (Amanet, 2003), koji je naišao na povoljan odjek poklonika world music glazbe i osigurao mu poziv na prestižni jazz festival u Montreuxu.* Na estradnom nebu Ibrica Jusić se javlja 1968. godine na festivalu u Zagrebu. Nakon Zagreba odlazi u  Pariz gdje stiče prva međunarodna iskustva nastupajući u najprestižnijim pariškim kabareima. Oslanjajući se na elemente francuske šansone godinama je stvarao prepoznatljiv i veoma jedinstven autorski izraz, koji se odlikuje poetikom i intelektom, kao i skladanjem na stihove poznatih pjesnika. Ipak, svakog ljeta vraća se u svoj grad i na Skalinima dubrovačkog dominikanskog samostana održava svoja tradicionalna ponoćna koncertna druženja s vjernom publikom.

Desetljećima je zaštitni znak Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima se redovno pojavljuje kao domaćin ponoćnih koncerata na skalinama, te uz samostalne gitarske recitale. Jedan je od prvih pjevača koji je za tadašnji Jugoton snimio LP ploču 1974. godine. Nakon toga objavio je album 1975. godine, sa kojim stiče diskografsku slavu. To se posebno odnosi na njegove rane pjesme poput: "Mačka", "Dobro jutro, Margareta", "Ponoć", "Jubi san vašu kćer", ali i skladanjem na stihove Williama Shakespearea, Bertolda Brechta, Paljetka, Miroslav Antića, Britvića i drugih. Narednih godina svira koncerte u gotovo svim poznatijim svjetskim dvoranama poput: Sidnejska operska kuċa (Sydney Opera House), Carnegie Hall uNew Yorku, China Theatre u Stockholmu i mnogim drugim. Prekretnica u njegovom radu je bio prvi simfonijski album "Ibrica" (1981), urađen u bogatim mediteranskim aranžmanima starijeg brata, maestra Đela Jusića, koji je za Ibricu napisao antologijske pjesme, poput: "Šalom Sarah", "U svakom slučaju te volim", "Na Stradunu" i druge. Ibrica Jusić odao je počast i svojoj prvoj, duhovnoj domovini i zemlji svojih roditelja Bosni i Hercegovini, snimivši u novim modernim aranžmanima čitav niz najljepših bosanskih sevdalinki, objavljenih na albumima "Amanet" i "Amanet 2". (2003. i 2008.)

Ibrica Jusić ima iza sebe brojne nastupe na domaćim festivalima, na kojima se pojavljuje od početka 1970-ih. godina. Najvjerniji je bio Splitskom festivalu i Zagrebfestu, a u novije se vrijeme pojavljuje i na Večerima dalmatinskih šansona. Na Zagrebačkom festivalu 1968. godine, s pjesmom "Celuloidni pajac" osvojio je I nagradu publike. Osim ove, Ibrica jusić svojio je brojne nagrade i za druge danas antologijske pjesme: "Osobenjak" i "Još uvijek ne znam neke važne stvari" (Zagrebfest ‘69. - I nagrada žirija, I nagrada publike), "Mačka" (Zagrebfest ‘70. - I nagrada publike), "Ljubi san vašu ćer" (Opatija ‘76 - I nagrada publike) i brojne druge. (12) 
24. travanj 2024 16:01