StoryEditorOCM
ZabavaVELIKE TRAGEDIJE

ZIMA, PROSINAC, ADVENT... VRIJEME JE ZA "SAM U KUĆI" Prošlo je skoro tri desetljeća od snimanja, glavni glumci morali su se nositi s teškim udarcima sudbine

Piše Magdalena Družijanić/Slobodna Dalmacija
11. prosinca 2019. - 18:49
Stigao nam je prosinac, a s njim na ekrane i obožavana božićna peterologija "Sam u kući". Ovaj film volite ili ne volite, nema tu zlatne sredine.

S godinama je mnogima postao dio obiteljske tradicije i teško je pronaći onoga tko nije gledao barem jedan nastavak. Od snimanja prvog nastavka prošlo je 29 godina, a u životi brojnih glumaca koji su utjelovili glavne likove bili su turbulentni.
Macaulay Culkin, glavni junak filma, danas ima 39 godina, a zvijezda je postao kao desetogodišnjak, donosi Slobodna Dalmacija.

Strmoglavi pad

Nakon uloge Kevina, mladi je Culkin ubrzo postao popularan, no rana i brza slava je napravila svoje. Već je kao tinejdžer na računu imao svotu običnim građanima nedostižnu, no popularnost ga je sve više vukla nizbrdo. Odao se porocima i u tinejdžerskim godinama mjesečno trošio oko 40 tisuća dolara na alkohol i drogu.

Prije nekoliko godina prijatelji su ga doslovce spasili, i to kada je uzeo preveliku dozu heroina. Nakon toga opametio se te nekako uspio dovesti svoj život u red. Glumom se već dugo ne bavi ozbiljno.

Culkin je u ono doba bio najveća dječja zvijezda - od najmlađih dana obučavan je za život pod svjetlima reflektora. Na kazališne se daske popeo već s četiri godine. Pohađao je i poznatu baletnu školu Goergea Blanchiena.



U filmskom se svijetu probio s nekoliko sporednih uloga od kojih je najbolja bila ona znatiželjna nećaka Johna Candyja u "Ujaku Bucku" 1989. Godinu dana kasnije zaigrao je u tada tek zanimljivoj komediji 'Sam u kući', koja je naposlijetku doživjela golem komercijalni uspjeh, pa je snimljeno još pet nastavka.

Postao je najbolje plaćeni dječji glumac svih vremena. No, u to je vrijeme njegovom karijerom upravljao otac Kit.
Uskoro se Hollywoodom počela širiti priča kako se njegov otac miješa u sve što je vezano za uloge njegova sina. Pričalo se da je na setovima neumorno sjedio i redateljima govorio što i kako trebaju raditi.

Samo je jedna Kate

Macaulay se uglavnom klonio snimanja drugih filmskih naslova, pojavio se tek u nekoliko televizijskih uloga i nakon planetarno popularnog "Sam u kući" više se fokusirao na glazbu.

Posljednju glavnu ulogu odigrao je u komediji "Changeland", u kojoj glume i njegova djevojka Brenda Song, kao i Rachel Bloom te Seth Green.

Catherine O'Hara glumila je Kevinovu mamu Kate. Ova glumica danas ima 65 godine i iza nje su brojne filmske uloge, ali nijedna nije ostavila trag kakav je ostavila uloga Kate. Catherine je danas plavuša, a teško biste je prepoznali, ne samo zbog boje kose nego i zbog brojnih operacija kojima je htjela zadržati mladolikost.

Od 1992. godine u braku je Boom Welchom i imaju dvoje djece, a prije nekoliko godina u jednom intervju rekla je da je Macaulay još uvijek zove mama.

Rođena je u Torontu u brojnoj katoličkoj obitelji irskog podrijetla. Glumom se bavi od 1973. godine. Udana je za američkog filmskog dizajnera i redatelja Bo Welcha s kojim ima dva sina, Matthewa i Lukea.

Crtani filmovi

Hrvatskoj javnosti najpoznatija je po ulozi Kate McCallister u filmovima "Sam u kući" i "Sam u kući 2:Izgubljen u New Yorku" te u filmu "Kako preživjeti Božić" po ulozi Christine Valco.

Posuđivala je i glasove u crtanim filmovima kao što su "Pipi duga čarapa", "Kuća monstrum", "Preko ograde"...
Catherine O'Hara prvi puta je sudjelovala u emisiji Saturday Night Live kada je imala dvadeset godina. To je bio početak njene glumačke karijere.

Joe Pesci u prva dva filmska nastavka utjelovio je Harryja Lymea, vođu "mokrih bandita" koji su planirali provaliti u Kevinovu kuću. Danas 76-godišnji Pesci je zasigurno jedno od najuspješnijih filmskih imena s ove liste.

Krajem 90-ih najavio je povlačenje iz glume, kako bi se posvetio glazbenoj karijeri i filmu se nakratko vratio 2006. godine kako bi se pojavio u filmu Roberta De Nira - 'Dobri pastir'.

Prekretnica u filmskoj karijeri bio je film Martina Scorsesea iz 1980. 'Razjareni bik' u kojem je Pesci glumio brata Roberta De Nira.



Objavio da prestaje glumiti

Poslije je također nastupao s De Nirom nekoliko puta, često u sličnim ulogama, u filmovima "Bilo jednom u Americi", "Dobri momci" (za koji je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca), i "Casino". Par je postao toliko popularan da je se pojavio skeč u programu Saturday Night Live, nazvan The Joe Pesci Show (pravi Pesci i De Niro pojavili su se u jednoj epizodi kao gosti iznenađenja).

Jedna od njegovih najboljih nemafijaških uloga bila je ona Davida Ferrieja u filmu JFK. Nastupio je u tri filma iz serijala "Smrtnonosno oružje", kao podli, ali simpatični Leo Getz.

Trenutno ga imamo priliku gledati u "Ircu" zajedno sa starim mafijašima - Al Pacinom i Robertom De Nirom.
Buran život 'Kevinova oca'

Drugog negativca u filmu utjelovio je glumac Daniel Stern. Nakon uspjeha filma "Sam u kući" snimio je još nekoliko zvučnih filmskih naslova, ali poput Pescija, ubrzo je odustao od Hollywooda i okrenuo se kazališnim daskama na kojima ovaj 62-godišnjak još uvijek uspješno nastupa, a počeo je i pisati tekstove za kazališne predstave.

U braku je s glumicom Laurom Mattos s kojom ima troje djece. Stern je rođen u gradu Bethesedi, gradu u saveznoj državi Maryland. Njegov brat je televizijski pisac David M. Stern.

Glumac John Heard preminuo je 2017. godine, u 71-godini života. Glumio je Kevinova tatu. Njegovo tijelo pronašle su spremačice u hotelu u kojem je odsjeo nakon lakše operacije kralježnice. Inače, privatni život bio mu je poprilično buran i iza sebe je imao četiri braka i četvero djece. Bio je optužen za obiteljsko nasilje jer je navodno udario sina, ali na sudu su te optužbe odbačene.

John je preminuo samo nekoliko mjeseci nakon što je u snu preminuo i njegov 22-godišnji sin Max koji s ocem nije imao baš najbolji odnos.



Sjećate li se Kevinove sestre?

Njegove najpoznatije uloge su upravo one koje je odigrao u originalu i nastavku filma "Sam u kući". Glumio je i u "Slučaj pelikan" te Gladijatoru a imao je gostujuće uloge i u serijama "Moderna obitelj", "Obitelj Soprano", "Zakon braće" te "CSI: Crime Scene Investigation". Neslavnu ulogu imao je u filmu "Sharknado" gdje je glumio s Tarom Reid.
Sjećate se Linnie, Kevinove sestre iz "Sam u kući"?

Linnie je glumila glumica Angela Goethals koja je nakon snimanja ovog filma ostala u glumačkim vodama, ali nije se probila do A - liste glumaca u Hollywoodu poput glavne zvijezde filma Macaulaya Culkina. Kada se prvi film snimao imala je 13 godina, no dvije godine kasnije nije se pridružila filmskoj ekipi "Sam u kući 2".

Ne odustaje od glume

Danas Angela ima 42 godine i već je14 godina u braku s glumcem Russellom Soderom s kojim ima kćer.
Glumila je u hit filmovima, 1996. Kathy Sanders u "Jerryju Maguireu" u kojem glume i Tom Cruise i Renee Zellweger. Osam godina kasnije gledali smo je i u filmu "Spanglish" s Adamom Sandlerom i Teom Leoni. Uglavnom je imala manje uloge u popularnim serijama poput "Zakon i reda", "Uvod u anatomiju", "Bez traga", "CSI"...

U filmu "Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku" uz Kevina i Mokre bandite jedan od glavnih likova je starica koja sjedi u parku i hrani golubove, koje se Kevin prvo boji, a kasnije mu postaje prijateljica.


Samo problemi

"Golub-baka", zapravo u filmu nema ime, a nju igra glumica Brenda Fricker, irska kazališna glumica koja je u trenutku snimanja filma, 1992. imala 47 godina. Tri godine ranije na njezinoj polici je zasjao zlatni kipić za najbolju sporednu ulogu.

Naime, Oscara je dobila za ulogu majke dječaka koji boluje od cerebralne paralize u filmu "My Left Foot". Kao tinejdžericu, Brendu je udario automobil uslijed čega je pala u komu iz koje se nije probudila gotovo dvije godine.

Njezini zdravstveni problemi nisu prestali ni nakon toga. Naime, dobila je tuberkulozu te su joj liječnici morali odstraniti bubreg. U braku s Barryjem Daviesom provela je devet godina, a u tom razdoblju imala je šest spontanih pobačaja i nikad nije uspjela iznijeti trudnoću do kraja.

Na pogreb svog bivšeg supruga 1999. godine nije došla, a opravdanje za to joj je bilo da je u vrijeme pokopa snimala film u Australiji.

- Ugovor mi nije dopuštao da kao bivša supruga mogu uzeti slobodne dane za slučaj smrti. Ne znam gdje je sahranjen i ne želim znati. Kad se nešto takvo dogodi, koliko god da ti srce pukne na dijelove, moraš krenuti dalje – kazala je danas 74-godišnja Brenda u jednom intervjuu.

Glumačku karijeru je počela u vrijeme dok je radila kao novinarka u The Irish Times, a kada se intenzivnije počela baviti glumom, preselila je u London, piše Slobodna Dalmacija.
24. travanj 2024 04:27