StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Nož u leđa

6. prosinca 2019. - 17:06
Nakon polovičnog uspjeha osme epizode Star warsa 'The last Jedi', redatelj Rian Johnson iz visina znanstvene fantastike prizemljio se u udolinu relativne stvarnosti kroz 'whodunit' crnu komediju.

Na izletu u kriminalistički žanr okupio je impresivnu glumačku ekipu u nesvakidašnjem izdanju. Tu je aktualni James Bond (Daniel Craig) u ulozi nimalo glamuroznog privatnog detektiva, pa superheroj Captain America (Chris Evans) kao razmaženi nasljednik, zvijezde 1980-tih Jamie Lee Curtis i Don Johnson su disfunkcionalni supružnici...

U filmu 'Nož u leđa' (Knives out) Rian Johnson aktere je poslagao oko fino strukturirane priče o istrazi smrti bogatog romanopisca, patrijarha Harlana Thrombeya (Christopher Plummer). Pristup temi čvrsto se drži formule whodunita i samim tim nije previše originalan.


Mnogo smo mu puta već svjedočili kroz ekranizacije djela Agathe Christie, Arthura Conana Doylea i drugih meštara krimića, no u 'Nožu...' se pokazalo da nije zgorega tu i tamo podgrijati dobar engleski čaj.

Zadatak je bio to teži što je kriminalističke sastojke radnje trebalo umijesiti s crnohumornim i preslikati ih na tipizirane likove koji defiliraju velikim ekranom. Zbog brojnosti neki su među njima ostali nerazrađeni, drugima se opet nije dalo prostora da se razmašu, što je očito i bio redateljev plan.

Sve s mjerom i bez pretjerivanja, od replika do doziranja suspensea. Craigova rola provincijskog istražitelja s južnjačkim akcentom, primjerice, nije nosiva već tek jedna od mnogih u istrazi koja se vrti oko pokojnikove njegovateljice Marte (Ana de Armas), skromne djevojke ekvadorskih korijena, čiji je lik u epicentru tektonskih promjena unutar obitelji nakon čitanja pokojnikove oporuke.


Mlađahna glumica trudi ga se iznijeti što prirodnije, makar će poneke zasmetati stalno inzistiranje na Martinoj 'unutarnjoj i vanjskoj neiskvarenosti', pojačanoj i uvjetovanim refleksom.

Glumačka postava u cjelini se uklapa u kalup bizarnih lovaca na nasljedstvo, pri čemu je najekspresivniji Evansov junak Ransom, intrigant sklon lagodnom životu. Upečatljiva je i minijatura s Harlanovom vremešnom majkom (veteranka K Callan), čija sporadična pojava kod publike svaki put izaziva smiješak odobravanja.

Johnsonov film za ljubitelje žanra bit će pravi adventski kolačić, a ostalima potvrda da se i s odavno izmišljenim filmskim dekoracijama može okititi i najmodernije božićno drvce.
25. travanj 2024 01:14