StoryEditorOCM
ZabavaPALI SE BLAGDANSKA RASVJETA, POČINJE ZIMSKI FESTIVAL

Svijetlit će nam preko 400 tisuća kuna

Piše Silvia Rudinović
29. studenog 2019. - 15:16
Prva nedjelja došašća je pred nama, pali se prva svijeća adventskog vijenca i otvara ovogodišnji Zimski festival. Gradske službe su proteklih dana postavile blagdanske urese kako bi grad zabljesnuo već s početkom prosinca. Ovogodišnju blagdansku rasvjetu, koja će se upaliti u subotu, u 20 sati, platit ćemo nešto više od 400 tisuća kuna, što je otprilike iznos kojega će Grad Rijeka dati za čitav doček Nove godine.

Taj iznos je zapravo smanjen u posljednjem rebalansu gradskog proračuna, i to s prvotno planiranih 900 tisuća kuna. Koristit će se, doznajemo, uglavnom lanjski ukrasi od kojih je dio iziskivao popravke, što je trošak uključen u spomenuti iznos.
Lani smo za prazničnu rasvjetu dali 660 tisuća kuna.

- U okviru organizacije Dubrovačkog zimskog festivala i ove godine provodi se prigodno blagdansko ukrašavanje izvedbom blagdanske rasvjete. Blagdansko ukrašavanje izvodi se dekorativnim stupnim elementima, kojima se ukrašavaju glavne ulice, raskrižja i sva naselja na području Grada Dubrovnika, 3D elementima, koja se postavljaju na lokacije kao što su parkovi, pješačke zone i zelene površine, te raznim svjetlećim mrežama i slično kojima se ukrašavaju stabla, javne zelene površine te značajniji objekti u staroj gradskoj jezgri. Kao i prethodnih godina, glavnina blagdanske rasvjete izvodi se opremom koja je nabavljena prethodnih godina, a također se sukladno planovima svake godine nabavlja i dodatni broj elemenata - kažu u gradskoj upravi.

- Ove godine za nabavu novih ukrasa proveden je postupak nabave i nabavljeno je ukrasa u vrijednosti 151.125 kuna. Isto tako, dio ukrasa od prethodne godine koji su oštećeni ili su im neispravne električne komponente šalje se na popravke, a koji se odnosi na popravak konstrukcije, izmjenu ukrasnog tapeta ili izmjenu električnih komponenti led cijevi i parangala s LED žaruljicama. Ove godine je također proveden postupak nabave i izvršena je popravka ukrasa u vrijednosti od 223.887,50 kuna. Budući da su svi blagdanski elementi i ukrasi koji se koriste izvedeni s LED izvorima (svijetleće cijevi i žaruljice) potrošnja električne energije na blagdanskoj rasvjeti je značajno smanjena po jednom ukrasu u odnosu na stanje od prije nekoliko godina te za vrijeme njihovog rada od 45 dana iznosi oko 100.000 kuna - odgovaraju iz gradske uprave.

Sami ukrasi su, dakle, oko 375 tisuća kuna, plus potrošnja struje. U danima u kojima svi troše sulude novce i peglaju kartice s pokrićem ili bez pokrića, ni gradska uprava ne štedi. Odskače možda od većine drugih gradskih uprava po Hrvatskoj. Za ovogodišnji Zimski festival osigurano je milijun i 130 tisuća kuna.

Festival počinje 30. studenoga kada će na Stradunu, u 21 sat, nastiti The Frajle. Paljenje prve adventske svijeće, svijeće nade, bit će u 19,30 ispred katedrale, a zapalit će je gradonačelnik Mato Franković. Organizatori najavljuju prikle i čaj za ovu prigodu.

Turistička zajednica grada Dubrovnika, u sklopu programa „Subotnje jutro u Gradu“, već tradicionalno poklanja svim građanima i posjetiteljima besplatno turističko razgledavanje grada uz nastup Folklornog ansambla Linđo. Okupljanje je u subotu, 30. studenoga u 10 sati ispred ureda TZ-a na Pilama, dok će nastup FA Linđo biti u 11,30, ispred crkve sv. Vlaha.

Program „Šarena zima u Uvali“ započet će, također, sutra u 10,45 povorkom kroz Uvalu Lapad uz Gradsku glazbu i Mažoretkinje grada Dubrovnika, a uslijedit će otvaranje klizališta u 11 sati, uz nastup Plesnog studija Lazareti. Radno vrijeme klizališta je 9 do 22 sata. Adventski vlakić je besplatan za sve putnike.

Prvi put i gradsko društvo Dubrovačka baština organizira prigodan adventski program koji se otvara 30. studenoga, u 18 sati, u Lazaretima. Tamo će nastupiti FA Linđo, mažoretke, Plesni studio Lazareti i DJ Vjeverica. Sve na prigodnoj trpezi, ponavljaju i nekoliko puta je besplatno. Kažu iz Baštine da su Lazareti još jedno mjesto izlaska za blagdanskih dana.

Dubrovčani i gosti će u Novu 2020. uploviti uz Parni valjak, na čiji nastup ide pola milijuna kuna. Tog će dana nastupiti Ante Gelo Band i gosti, Mia Dimšić, a tijekom 6. Dubrovačkog zimskog festivala moći će se poslušati i Gibonni, DSO, Vanna, Klapa Iskon, Domenica, itd.

Dobra je vijest kako će do 6. siječnja, svakog dana od 17 sati do posljednjeg noćnog autobusa, Libertas voziti besplatno na svim linijama u gradskom prometu, uključujući 26, 28 i 35. Dok traje Festival, prometovat će posebna adventska linija autobusni kolodvor-stanica Grawe-Pile-Iva Vojnovića-Pošta Lapad, te Pošta Lapad-Iva Vojnovića-Pile-Tommy (Gruž)-kolodvor.
 

23. travanj 2024 10:46