StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Last Christmas

15. studenog 2019. - 11:29
Punih osam sezona 'Igre prijestolja' Emilia Clark je u ulozi plemenitašice Daenerys paradirala ekranima u ratničkoj odori na leđima zmajeva pa je ugodna promjena vidjeti je prizemljenu, u kostimu adventskog vilenjaka.

U romantičnoj komediji 'Last Christmas' glumi nesretno-nespretnu prodavačicu Kate koja na poslu u božićnom shopu upoznaje 'Gospodina savršenog', humanitarca Toma (Henry Golding).

Film koji je u distribuciju stigao mjesec dana prerano dobar je uvod u produljene božićne blagdane, ujedno i dar poklonicima opusa pop zvijezde Georga Michaela koji je 2016. preminuo baš o Božiću.

Michaelovi hitovi labava su poveznica radnje ovog djela nakićenog blagdanskim ukrasima i prokušanim sastojcima komedije koja slavi ljudskost i toleranciju, širi optimizam i veliča moć preživljavanja.

Takav će dojam vjerojatno ostaviti na drugim tržištima, ali ne i u našoj regiji. Razlog je u povijesnom falsifikatu od autora koji su iz očitog neznanja (teoretičari zavjere pomislit će na smišljenu kampanju) Hrvatsku strpali u Jugoslaviju iz 1999. ?!

Glavna junakinja je, naime, Hrvatica koja te godine pred ratnim stradanjima (sic!) bježi u Englesku s roditeljima koji se s čežnjom spominju starog balkanskog zavičaja.

U naslijeđe su odonud donijeli i sočne psovke koje će nasmijati govornike hrvatskoga, no ostalima će i uz engleski prijevod zazvučati daleko, kao da slušaju klingonski. Teško je dokučiti zašto su baš 'ovi prostori' odabrani kao postojbina Kateine obitelji, no bit će da su ostali migrantski bazeni presušili pa smo i mi, eto, došli na red.

Toliko o geopolitici, a sad par riječi o glumačkim izvedbama. Clark je neospornim talentom sretno preživjela tranziciju iz fantastičnog TV serijala u punokrvni rom-com. Iz tanahno napisane role uspjela je izvući emociju i učiniti da publika suosjeća s njezinim (ne)uspjesima.

Njezin partner Golding, u stvarnosti dijete iz mješovitog malezijsko-britanskog braka, eteričan je i nedovoljno razrađen predstavnik manjina, dok je oskarovka Emma Thompson mogla proći i bez otužne epizodne uloge majke Hrvatice.

Da je imao premijeru bliže Božiću, 'Last Christmas' bi progutali giganti poput završnih Star Warsa. Ovako će, barem zbog glavne glumice i žala za Georgeom Michaelom, dobiti sljedbu poklonika koji će zažmiriti na manjkavosti radnje i nemušti zaokret u završnici vilenjačke pričice.
22. travanj 2024 16:09