StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Dora istražuje izgubljeni grad

30. kolovoza 2019. - 18:02
Tražite spoj Indijane Jonesa i Lare Croft, sve u tinejdžerskom izdanju i family friendly?

Upravo takav paket nudi ' Dora istražuje izgubljeni grad', (Dora and the lost city of gold), obiteljska razbibriga s avanturističkim štihom za kraj hollywoodskog ljeta. Filmska je to verzija nekoć relativno popularne crtane serije o djevojčici pustolovki koja je publiku pretežito vrtićke dobi zabavljala i educirala.

Otad je prošlo mnogo godina, junakinja je promijenila medij i godine, sad je suočena sa srednjoškolskim brigama ali i dalje itekako raspoložena za pustolovine.

Lik Dore, treba i to podvući, promiče rasnu ravnopravnost. Glavna junakinja je hispanoameričkih korijena, što se koristi za privlačenje gledatelja istih podrijetla, tradicionalno sklonih zabavi za cijelu obitelj. A 'Dora...' jest takva. Radnja je smještena u džungle Južne Amerike, na teritorij drevnih Inka.

Djevojčini roditelji su Hispanci (Michael Pena i 'kućanica' Eva Longoria), rođak Diego (Jeff Wahlberg) pomaže joj u snalaženju u urbanom okruženju...

Režija je pak anglosaksonska, povjerena Britancu Jamesu Bobinu koji se već okušao u adaptaciji 'Muppeta' i u suradnjama s komičarom Sachom Baronom Cohenom. Dosta duha iz tih projekata prenosi Bobin u svoj novi film koji nije ni predug ni dosadan. Akcija ne staje, dijalozi su britki, ne manjka ni komičnih scena primjerenih mlađem uzrastu.

Od animiranih likova iz serijala prvijenca preživjeli su majmunčić Čizma, Dorin saveznik i prijetalj, te Lopuža Lisac kojemu ime govori sve o naravi i nakanama. Glas prvom posuđuje Danny Trejo, mrga iz 'Mačete', dok drugi progovara glasom Benicija del Tora.

Isabeli Moner, 18-godišnjoj glumici perunasko-američkih korijena (s Del Torom je glumila u nastavku Sicarija) dobro je legla uloga mlađe srednjoškolke Dore. Za razliku od vršnjaka iz stvarnog svijeta, ona umjesto ruksaka otpornog na metke na leđima nosi naprtnjaču s potrepštinama za arheološke podvige, odvažna je i uporna pripadnica generacije Z.

No, sve to nije dovoljno da bi se Dora profilirala kao dugovječan lik. Za to bi bi joj trebalo jače zaleđe od animiranog, a i konkurencija nabrijanih video igrica na temu pustolovnog 'turizma' prejaka je da bi joj se adolescentica s bakljom lako oduprla. Potvrđuje to i zarada koja ni u trećem tjednu prikazivanja nije pokrila izvorni budžet.


 
24. travanj 2024 07:41