StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Plijen

16. kolovoza 2019. - 17:22
Još tamo od 'Ralja' 1970- tih, svakog ljeta u kino distribuciju dopluta barem jedan horor s nemanima koje proždiru ili teško ozljeđuju ljude što im se nađu na putu. Predatori su većinom morski psi čiji su ugrizi s godinama prerasli u lakrdiju, no nađe se i drugih grabežljivaca koji s jednakim žarom tamane žrtve.

U filmu 'Crawl' (kod nas prevedeno kao 'Plijen') napadači su aligatori s Floride koji vrebaju iz potaje dok vani bijesni uragan pete kategorije. Kombinacija horora i filma katastrofe francuskog redatelja Alexandrea Ajae hrabro prkosi trendu filmske banalizacije predatora. 'Plijen' je čvrsto sazdan na suspenseu, napetost je primjereno gradirana, a proždrljivi gmazovi realistični, prisutni točno koliko treba da izazovu jezu.

Uz ugođaj, pogodak je i odabir mlade Kaye Scodelario za naslovnu ulogu samosvjesne studentice Haley. Britanska glumica brazilskih korijena, dotad najpoznatija po roli u Deppovim 'Piratima s Kariba' iz 2017.,potvrdila je darovitost kakva se rijetko susreće kod njezinih kolegica mlađe generacije.

Da je uloga kćeri i nedosanjane sportašice u borbi s aligatorima povjerena nekom drugom, 'Plijen' je lako mogao otklizati prema trashu, ali ne i sa Scodelario. Svojom izražajnošću, odmjerenim reakcijama i uvjerljivim prikazom emocija ona neustrašivo nosi film i gledatelja uvlači u značenjima bogatu radnju.

'Plijen' nije samo film strave, on je i priča o razaranjima u prirodi i unutar obitelji koja se doslovce krpa poput udova glavnih junaka, pokidanih, polomljenih i izgriženih. Na tom polju posebno stradava otuđeni pater familias Dave kojega suptilno tumači Kanađanin Barry Peper. Nasrtaji aligatora katalizator su za razrješenje narušenih odnosa između oca i kćeri, što je motiv koji se i ne susreće baš često u hororcima ovog tipa.

Filmaš Sam Raimi (redatelj Spider-Man trilogije 2002.-2007.) zaigrao je na sigurno kad se upustio u produkciju ovog niskobudžetnog filma koji je već trostruko vratio uloženo. No, u slučaju 'Plijena' zarada je tek jedna od nus-pojava.

Ovaj film mogao bi poslužiti kao smjerokaz budućim žanrovskim umotvorinama koje vrludaju između želja i rezultata. Malo dobre atmosfere, priča koja ne baca na sprdnju i ograničeno vrijeme trajanja trebali bi pomoći. A ponešto, dakako, ovisi i o odabiru glumačke postave.
18. travanj 2024 00:21