StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Brzi i žestoki: Hobbs & Shaw

9. kolovoza 2019. - 15:32
Iako je proizašao iz izvornika 'Brzih i žestokih', novi akcijski film 'Fast and furious: Hobbs and Shaw' tek se manjim dijelom oslanja na jurnjavu automobilima poboljšanih performansi, a mnogo većim na prokušanu buddy-buddy formulu. Dvojica snagatora, epizodisti iz originalnog serijala, sada su glavne face, međusobno se ne podnose ali moraju prevladati nesnošljivost kako bi spasili svijet od smrtonosnog virusa.

Do boli banalan zaplet kao iz akcića B produkcije na velikom platnu, začudo, uopće ne djeluje loše. Jest da u zapletu svijećom treba tražiti originalnosti, no dva sata brzo isteku dok se protagonisti šaketaju pesnicama i prenapregnutim replikama. Ta izmjena 'paljbe' prilično je nalik osuvremenjenoj screwball-komediji gdje se umjesto romantično zaljubljenog muško-ženskog para nadmudruju alfa mužjaci.

Dwayneu Johnsonu The Rocku, bivšem profesionalnom hrvaču u ulozi samohranog oca i ex američkog operativca Hobbsa kontrira Jason Statham alias Deckard Shaw, agent čija je mati (šarmantna epizoda Helen Mirren) u zatvoru, a mlađa sestra Hattie (ekspresivna Vanessa Kirby) daleko od očiju, no sve bliže srcu mrskog mu Hobbsa.

Tandemu oponira Brixton Lore, operativac zloslutne korporacije za genetski inženjering. Glumi ga karizmatični Idris Elba koji i gologlav i s futurističkom bikerskom kacigom jednako moćno dominira platnom.

Redatelj David Leitch, zaslužan za 'Atomsku plavušu' sa Charlize Theron i nastavak 'Deadpoola', znalački je iskoristio nevelik glumački, a impresivan fizički potencijal udarnog glumačkog dvojca. The Rockov lik pritom dobiva i obiteljsku dimenziju: nakon dugog izbivanja vraća se u okrilje najbližih koji su ujedno i zadnja linija obrane od genetičkih terorista.

Upravo su scene snimane u pitomim krajolicima Samoe najefektnije. Ima tu helikoptera i nanizanih visećih teretnih vozila, no nađe se i ponešto starih dobrih osjećaja koji oplemenjuju. A ujedno su i zgodan kontrapunkt grandioznim okršajima 'bez duše' u betoniziranom okruženju gradova.
Najnoviji spin-off 'Brzih i žestokih' osmišljen je vjerojatno i zato što u originalu uz Vina Diesela nema mjesta za još teškaša. No, ako nastave ovako u duetu, Johnson- Statham brzo bi mogli nadmašiti starosjedioca.

Vidi se da im je ugodno pred kamerama i da uopće ne pate od kompleksa manje vrijednosti pred zvijezdama poput Ryana Reynoldsa koji je u 'Deadpoolu' naslovni lik, a ovdje tek usputno smetalo.

 
17. travanj 2024 19:08