StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA X-men: Dark Phoenix

14. lipnja 2019. - 18:15
Kad se 2000. godine pojavio u kinima, prvi nastavak franšize X-men u režiji Bryana Singera bio je revolucionaran. Priča o mutantima, ljudima nadnaravnih moći koje ostatak čovječanstva prezire i getoizira tumačila se kao nedvosmislena kritika totalitarizma i mržnje prema različitosti. Izvorni X-men proizveli su niz zvijezda, od kojih je najveća, Wolverine/Logan, (Hugh Jackman), dobila vlastiti uspješan serijal.

Tijekom 19 godina mutanti su prošli mnoge turbulencije, a u posljednjem desetljeću rasklimala ih je interna konkurencija Marvelovih Avengersa koji su proljetos završili filmsku misiju s ovacijama i rekordnom zaradom. Ništa od tog, nažalost, nije dopalo sedmu i zadnju epizodu prvotnih 'X-mena'.

Uradak pod nazivom 'Dark Phoenix' ovog vikenda zatrpao je debeli sloj pepela iz kojeg je može izdići tek svjetska distribucija, no i to je neizvjesno.

Šteta, jer su X-men, u usporedbi s počesto infantilnim Avengersima mnogo životiniji i slojevitiji likovi, zavrijedili bolji oproštaj. Niz nesretnih okolnosti kumovao je debaklu, od triput odgađane premijere do tajminga netom nakon trijumfa Kapetana Americe i društva.

Razloge za neuspjeh, dakako, treba tražiti i u slabostima 'sedmice' koja osim zamora materijala otkriva i ozbiljne scenarističke propuste.

Početna premisa filma, prelazak najmoćnije mutantice Jean (eterična Sophie Turner, Sansa Stark iz Igre prijestolja) među destruktivce opravdana je potisnutim traumama iz djetinjstva, što nije ni inovativno ni osobito poticajno.

Lik plavopute Raven (bledunjava Jennifer Lawrence) pogiba baš kad se čini da će povesti pobunu mutanata protiv šefa profesora Xaviera, telepata kojega bez nadogradnje ponovno tumači James McAvoy.

Ulogu Xavierova pandana Magneta reprizirao je pouzdani Michael Fassbender, no ni njegove vještine s metalom nisu poboljšale dojam osrednjosti u kojoj se utopila i ovdje plavokosa Jessica Chastain kao pripadnica ubilačke rase izvanzemaljaca.

Očekivanja da će dugogodišnje iskustvo redatelja Simona Kinberga u franšizi poboljšati kvalitetu finala posustalih X-men, nisu se potvrdila. Sve oči već su uprte u 'Nove mutante' s Maisie Williams (Sansina seka iz sveprisutne G.O.T.), horror koji će dogodine predstaviti novu generaciju superheroja.

Ljubiteljima dosadašnjih mutanata za utjehu ostaje nada da će staroj ekipi u nekom sljedećem filmu obraz spasiti barem Logan sa svojim kandžama.
18. travanj 2024 16:05