StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Rocketman

7. lipnja 2019. - 16:56
Elton John, pop ikona čija slava ne blijedi još od ranih 1970-tih, oduvijek je volio pomicati granice. Svoju je homoseksualnost obznanio dok je to još bio tabu. Svi na Otoku i šire znali su da ima problema s ovisnošću i samopouzdanjem. Kolekcija njegovih naočala i outfita legendarna je gotovo kao i njegove pjesme koje protokom vremena samo dobivaju na vrijednosti.

Najnovija ekstravagancija 72-godišnjeg glazbenika biografski je mjuzikl o njegovu životu. Film 'Rocketman', nazvan po pjevačevu hitu iz 1972., odobrili su i Elton i suprug mu David Furnish. Nakon što se dva desetljeća čekalo na ekranizaciju, režije se prihvatio Britanac David Fletcher, poznat po angažmanu u drugoj recentnoj filmskoj biografiji, onoj o sastavu Queen.


Fletcher se potvrdio kao dobar zanatlija. Njegov junak, po mnogočemu unikatna osoba, fino se razvija pred očima gledatelja, od prve scene kad kostimiran dolazi na psihoterapiju, do odjavnog spota za pjesmu iz sredine osamdesetih koja slavi preživljavanje.

Priča o Eltonovu tegobnom sazrijevanju i karijeri zaokružena je i bez slijepih kutova, makar na trenutke ziheraška, što ne čudi s obzirom da je riječ o dirigiranom filmskom životopisu živuće osobe. U 'Rocketmanu' se nenametljivo isprepliću gluma i glazbeni brojevi, uz uspio izlet u fantazmagoriju kroz scenu junakova utapanja u bazenu.


Za plastičnost naslovnog lika zaslužan je glumac Taron Egerton, dubrovački Robin Hood koji je ovdje pokazao da mnogo bolje barata glasom negoli lukom i strijelom. Sve glazbene brojeve sam je otpjevao, a studiozno je skinuo i pojavnost i mimiku originala.

A kako uz svakog estradnjaka u paketu dolazi i prijetvorni menadžer, tako je ulogu Eltonova zlog ljubavnika dobro pokrio Škotlanđanin James Madden, velikaš iz 'Igre prijestolja' kojemu nova vlasulja baš i ne pristaje. Dobroćudnog Eltonova tekstopisca Bernieja Taupina po pravilima struke odglumio je Jamie Bell.

Usporedbe 'Rocketmana' i nedavnog blockbustera 'Bohemian Rhapsody' nameću se same po sebi. Obje biografije pate od sindroma suspregnutosti, neophodnog zbog dobnog predikata.

Nijedna ne može obuhvatiti svu složenost života glazbenih veličina poput Eltona ili Freddiea Mercurya. 'Raspodiji' nedostaju posljednje godine umjetnikove borbe s AIDS-om, a filmski Elton još nije zapjevao 'Svijeću na vjetru' u spomen princezi Diani. Naslućuju se nastavci.

 
19. travanj 2024 02:23