StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA John Wick 3: Parabellum

24. svibnja 2019. - 17:47
Bolje biti lovac nego plijen, pjeva popularni američki rock sastav Imagine Dragons u svom hitu 'Natural'. To gore po lovca, odgovorio bi im John Wick, ekskomunicirani plaćeni ubojica koji se naprosto ne da likvidirati. A smaknuti ga smiju i žele svi asasini svijeta čija je sindikalna pravila prekršio.

Treći nastavak serijala o Johnu Wicku uspio je prošlog vikenda svrgnuti s trona precijenjenog kapitalca 'Avengers: End Game', drugi najunosniji filmski hit u povijesti.

Za razliku od 'Osvetnika', novi Wick ne cilja na rekordnu zaradu, već na poklonike dobre akcije s mnogo akrobatike i cikličkih ubojstava. A na tom polju nema ravnog redatelju i bivšem kaskaderu Chadu Stahelskom. Taj još od 2014. uspješno portretira lik killera koji živi kako bi osvetio smrt voljene supruge i omiljenog psića.

Akcijsku trilogiju na leđima otpočetka suvereno nosi Keanu Reeves kojemu je crnomanjasti, fino odjeveni i vazda ozbiljni Wick postao filmski alter ego.

U trećem dijelu serijala, 55-godišnji glumac dodaje novu dimenziju svom progonjenom junaku koji se potvrđuje kao oličenje izdržljivosti. Manirizam je u 'trici' još naglašeniji, scenografija je jednako važna kao i postupci glavnog aktera, teatralno vještog s oružjem, šakama i konjskim snagama (doslovce).

A i junakovo okruženje je inspirativno, pogotovo kod ženskih likova. Veteranka Anjelica Houston sjajna je u epizodi stroge ruske instruktorice baleta, dok Asia Kate Dillon, transrodna glumica, izaziva respekt u ulozi Sutkinje. Oskarovka Halle Berry kao Wickova pustinjska suradnica zadržala je manire Bond djevojke, što ovdje baš i nije kompliment. 'Hotelijer' Ian Mc Shane tradicionalno je pouzdan filmski prijetvornik, dok se Lawrence Fishburne tek treba dokazati kao 'kralj beskućnika'.


Posebne pohvale idu prikazu ustroja Wickova ceha asasina. Društvo koje je tajnovitošću blisko masoneriji djeluje po predinternetskim obrascima, operaterke kao u telefonskoj centrali 1950-tih izvikuju imena otpadnika za odstrel i kredom na ploči ispisuju dolarske iznose na potjernicama.

Ne znamo što o tome misle posvađani Google i Huawei, no publika sigurno ne čezne za digitalizacijom. John Wick je ionako bezvremenski survivor, a njegov je novi tečaj preživljavanja najbolji dosad.
 
16. travanj 2024 16:21