Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Avengers: Endgame

FILM TJEDNA
Svaki je rastanak težak, još i više kad je masovan kao kod Marvelovih Osvetnika (Avengers:Endgame) koji su se prošlog vikenda pompozno oprostili od publike. Kao da bilo jučer kad su se 2012. Kapetan Amerika, Iron Man, Hulk, Thor i ostali superjunaci prvi put okupili u spašavanju svemira.

Sedam ljeta kasnije, broj spasitelja porastao je toliko da u trosatnom finalu serijala neki od njih dobiju priliku tek za jednu do dvije replike. No, drugačije ni ne može biti, danak masovnosti treba platiti, ali ne novcem. S utrškom od 1,2 milijarde dolara 'Endgame' je u pet dana opravdao epitet najskupljeg, najvećeg i svekolikog 'naj' blockbustera kojemu će se zaradom (možda) oduprijeti tek Cameronovi divovi Titanic i Avatar.

I dok novci u slapovima cure prema Disneyevu filmskom studiju, s pohvalama sadržaju završnice Osvetničke tetralogije treba biti oprezniji. Braća redatelji Anthony i Joe Russo nude prilično neujednačen spoj akcijskog spektakla i površnih intimnih minijatura junaka koje je netom porazio svemirski zlotvor Thanos (superiorni Josh Brolin).

Konačan obračun Osvetnika s dušmaninom okosnica je filma koji se koprca i kalendarski i u prostoru. Banalizirani čin osvete odvija se u realnom vremenu, a ostatak revanša u prošlosti, uz dosta konfuzije u vremenskom lijevku.

Uoči presudne, efektno prikazane, bitke za povratak u život polovice stanovništva Zemlje, oživljavaju i u prošlom nastavku posmicani superheroji pa nastaje dosad neviđena (preko)brojnost lišena atmosfere napetosti i zebnje iz trećeg, kudikamo boljeg nastavka Avengersa 'Rat beskonačnosti'.

Zbog male minutaže, teško je govoriti o kvaliteti glumačkih interpretacija, no i u tim zadatostima izdvaja se sugestivni Robert Downey Jr. (Iron Man), streličar Hawkeye Jeremya Rennera i podvojeni Hulk Marka Ruffala. Zapušteni Thor Chrisa Hemswortha samo je ispočetka donekle smiješan.

Od ženskih aktera Scarlett Johansson prekratko je u kadru da bi 'garnirala' svoju Black Widow, Kapetanica Marvel (Brie Larson) ne stiže opravdati pojavljivanje u prethodnom samostalnom hitu, a pouzdana ostaje tek Nebula (Karen Gillan).

Uoči premijere bilo je dosta povika na spoilanje, pa onima koji još nisu odgledali finale recimo tek da će dvoje nosivih junaka skončati, a jedan preko noći rapidno ostarjeti. Dovoljno za zaokruženu priču? Ne baš, ali preživjeli filmski Marvelovci imaju nevjerojatnu moć regeneracije. Prorijeđeni će, nadajmo se, bolje funkcionirati. 
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća

26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća
D n e v n i r e d: Vijećnička pitanja. Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Prijedlog odluke...
26. sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća