StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Poslije svega

26. travnja 2019. - 17:13
Good girl gone bad. Ovim bi se stihom Rihannine pjesme mogao najkraće opisati sadržaj nove hollywoodske melodrame 'Poslije svega' ('After'), snimljene prema bestseleru američke spisateljice u usponu Anne Todd.

Za razliku od papirnatih 'klasičara', Todd je svoje uratke za starije tinejdžere prije tiskanja probno objavila na Internetu, slijedeći želje fanova s društvene mreže Wattpad. A oni su, jasno je iz aktualnog filma, zaželjeli novu romansu a la 'Sumrak saga' samo bez vampira, malo čedniju od 'Pedeset nijansi sive', a opet dovoljno provokativnu da mladu publiku dovabi u kina.


Recept za privlačenje niti je nov, niti naročito inovativan ali pouzdano pali. Glavna junakinja je fina i pristojna brucošica Tessa Young (Australka Josephine Langford), ponos odveć protektivne samohrane matere (Selma Blair). Tessa se po dolasku na koledž zagleda u problematičnog Hardina Scotta (Hero Fiennes), koji je u napetim odnosima s ocem dekanom i povremeno citira odlomke romana klasika engleske književnosti.

Dvoje mladih, naizgled nespojivih karaktera i životnih stilova se, pogađate, zbliže, a njihova veza izazove društveni potres koji se može mjeriti u stupnjevima Richterove skale.


I to je otprilike to. Očekivano i s upadljivo otvorenim završetkom koji upućuje na nove nastavke 'After' tetralogije. Jer Todd je, vjerovali ili ne, u manje od pola godine uspjela 'istovariti' čak četiri nastavka serijala koji je žurno nadopisala i petim, znakovita naziva 'Before'! Kad pogledate prvu u nizu ekranizacija, brzo vam postane jasno odakle tolika brzina štancanja.

Malo kopiranja, malo prilagodbe i dosta podilaženja ciljanoj skupini konzumenata ni ne može rezultirati slojevitijim filmom od ovoga.


Tessa je mješavina probuđenih erotskih nevježa Belle Swan iz 'Twilighta' i Anastasije Steele iz '50 nijansi', a Hardin točno odvagan miks misterioznog Edwarda Cullena (bez očnjaka) i zavodljivog Mr Greya (bez seksualnih pomagala). I što smeta ako 'After' nudi varijacije na izlizanu temu?

Nove i nove generacije gledatelja sazrijevaju, neki nisu ni čuli za 'Sumrak', a nekima je 30-godišnja Dakota Johnson već 'bakica'. Dakle, treba nam se pripremiti za novi ciklus uprizorenja mladenačkih maštarija. Dobrodošli nam Tessa i Hardin, adio pameti.
 
24. travanj 2024 17:47