StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kapetanica Marvel

18. ožujka 2019. - 11:36
Nova godina, novi pomodni film o superherojstvu iz ženske perspektive. Nakon pomalo neočekivanog trijumfa DC-ove brinete 'Wonder Woman' iz 2017., na valu filmskog feminizma na velike je ekrane izronila i plavokosa heroina, kapetanica Marvel.

Borbena je to pilotkinja iz 1990-tih koja nakon zrakoplovne nesreće seli u drugu dimenziju kao Vers, članica Zvjezdane flote naroda Kree kojim vlada misteriozna Vrhovna inteligencija.

'Kapetanici Marvel' najveća je mana što pati od loše naracije. Upoznavanje publike s glavnom junakinjom izvedeno je prilično nespretno. Kroz zbrku Versinih flashbackova promiče gomila blijedih sporednih likova nepamtljivih imena te prizori svemirskih okršaja kao posuđenih iz TV serijala 'Zvjezdane staze'.

Cijela prva trećina filma zagrijavanje je za zaplet koji na kraju ne ponudi više od prokušanih hvalospjeva pravdi, humanosti i ženskoj upornosti na tragu gušterice Miha Pracata.

Ni Versin preskok natrag, u vrijeme ubitačno sporog interneta, videoteka i fiksnih telefona, izuzmemo li hitove Garbaggea i Nirvane, ne donosi poseban kvalitetan pomak. Ljubitelji spektakularne demonstracije supermoći doći će na svoje tek pred kraj filma, no dotad treba izdržati smjenu epoha kroz podsjetnik na baštinu Top Guna i G.I. Jane.

Najnovijem Marvelovu hitu nedostaje i moćni antagonist. To što se naknadno pokaže da pozitivci s početka priče baš i nisu cvijeće, kao što ni neugledni shapeshiftersi Scrullovi nisu kukolj, nimalo ne pridonosi dramatičnosti, već samo jača opći dojam konfuzije.

Film oscilira i u glumačkim interpretacijama. Oskarovka Brie Larson ( kipić je preklani dobila za glavnu ulogu žrtve otmice u 'Sobi') izvlači najviše što može iz zadanosti svoje heroine, dok njezin filmski partner Samuel L. Jackson rutinski odrađuje geste i replike kompjutorski pomlađenog agenta S.H.I.E.L.D.-a. 

Jude Law  je  zalutao u kostim Versina mentora Yon-Rogga, dok se Annette Benning pogubila u trojnoj sporednoj ulozi dr. Lawson, Mar-Vell i Vrhovne inteligencije. Ne čudi stoga što je među epizodistima najuvjerljiviji mačor Goose, čija svaka pojava redovito izaziva ushit kod auditorija.


Kad se sve zbroji i oduzme, ispada da je 'Kapetanica Marvel' snimljena samo s jednim ciljem – da bude uvertira u veliki finale Avengersa kojima će se priključiti u 'Endgameu' , potencijalnom megahitu čija premijera slijedi potkraj travnja. Nekako se čini da bismo i bez ovog uvodnog predstavljanja gđicu Marvelicu već nekako uočili u hrpi intergalaktičkih pravdoljubaca.
 
 
 
25. travanj 2024 18:27