StoryEditorOCM
ZabavaDARIJA MIKULANDRA ŽANETIĆ

'Život je ionako teatar, pa zašto se ne bismo igrali!'

Piše Lorita Vierda
17. ožujka 2019. - 21:50
Gledali smo je na malim ekranima, u glazbenim, mozaičnim, zabavnim emisijama, slušali je još od osamdesetih na radiju, gledali je i u glazbenim spotovima, i na pozornicama, i na svjetskim izborima za miss, a posljednjih godina konačno se posvetila onome što najviše voli – kazalištu. Ljubav prema teatru izuzetno uspješno utkala je u rad s amaterskom Kazališnom družinom Kolarin koja, s pravom možemo reći, žari i pali i dubrovačkim, ali i hrvatskim pozornicama. Darija Mikulandra Žanetić dobro je poznato ime, jednako kao i njezino simpatično 'R' koje je tako dobro pristajalo i na malim ekranima ali i dan danas u radijskim emisijama.

Nije sve to došlo ni preko noći ni 'samo onako', a i interes za teatar sjajno je integriran i u agenciju koju je, zajedno s prijateljicom i partnericom Jelenom Maržić, otvorila onog trenutka kad je odlučila da je vrijeme da sa svojim golemim iskustvom, konačno počne umjesto za druge, raditi za sebe. Brilliant events organizira raznorazne događaje, kongrese, sastanke, ali srce njihovog rada opet je vezano za teatar. Midsummer Scene festival koji već petu godinu zaredom oduševljava i naše goste, ali i Dubrovčane, 'rastura' na pozornicama diljem svijeta i sudjeluje i gostuje na raznim festivalima, njihov je dragulj oko kojeg troše sve svoje vrijeme.

„Midsummer scene stvarno je naša beba koju obožavamo, s ponosom je gledamo kako raste i koliko je sve punija i zdravija. Od 2014. godine kad smo prvi put krenuli sa suradnjom s londonskim glumcima i tamošnjom i našom ekipom, izveli „San ivanjske noći”, publika je bila oduševljena, a mi već u startu sigurne da radimo nešto što je sjajno i što samo može rasti. Toj bebi ljubavi, pažnje i hrane sigurno neće prifaliti, jer je to projekt koji se radi s ljubavlju i strašću”, priča Darija koja je Midsummer Scene odlučila tako nazvati i organizirati točno u to vrijeme, kad u Gradu još nema sličnih događanja, a već je sve krcato gostima iz cijelog svijeta, i nakon čega dolaze Dubrovačke ljetne igre.

Na puno kolosijeka

U međuvremenu – ne miruje: predstave festivala igraju se po cijelom svijetu, a pripreme su duge i detaljne, dogovori nimalo laki, kao i uvijek nikad dosta novaca, ali – ljubav, prijateljstva i dobra organizacija sve to nadoknađuju, jer ipak se radi o publici željnoj dobrih predstava, Shakespeareu i arhaičnom engleskom jeziku. Dubrovačke pozornice, Lovrjenac posebno, ovom projektu 'stoje' kao autentične, i tu Dubrovniku imaju sve za zahvaliti.

„Ambijent Grada ono je što oduševljava publiku, otvorena prekrasna pozornica u kombinaciji s autentičnim jezikom Shakespearovih djela jednostavno su stvoreni jedno za drugo. Zato ove godine pripremamo nešto zaista posebno, jedno od možda njegovih najpoznatijih djela, i kao i obično, riječ je o zrnu ljubavi i zrnu drame, ništa nećemo otkrivati, neka to bude iznenađenje!” - najavljuje Darija.

Spoj našeg i 'njihovog' velikana – Marina Držića i Williama Shakespearea jednostavno je neodoljiv, pa smo svjedočili i projektima u kojima se ova dvojica sučeljavaju na najljepši mogući način uz suradnju i partnerstvo s Domom Marina Držića, naš je Vidra i njegov Dundo Maroje preveden na engleski jezik (jedan nula za nas!) sjajan posao obavio je Filip Krenus, i taj se sraz jednostavno ne može izbjeći, dapače, mami na oštrenje pera.

Ove godine na Midsummeru, osim nove produkcije, nastavljaju i suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz koncerte, otvaraju cabaret scenu, dovode gostovanje koje je na Edinburškom festivalu dobilo sjajne kritike, a u igri je još bolje i jače partnerstvo s Domom Marina Držića kroz Dunda Maroja na engleskom jeziku u kojem će im se ove godine pridružiti i Kazalište Marina Držića. A Dariji neprekidan rad na nekoliko kolosijeka jednostavno leži, odgovara, pokret je neprekidan, a otkad radi samo ono što želi, lako se oslobodi posla.

„Bez problema se radi danima, tjednima, dan i noć, stotinu stvari na sto strana, ali kad dođe do umora, jednostavno zaustavim sve i odlučim odmarati i to je to! I to je velika prednost kad si svoj čovjek, radiš po svom ritmu. Nikad nisam bila sretnija, a i u obitelji imam ogromnu podršku. Malo ih maltretiram kad je pet do podne, pa Robi trči, nosi plakate, postavlja ih, ma sve. Oni su svi jednostavno navikli na moj ludi ritam i na sve što radim, a i cure su već velike, Sara je na prvoj godini fakulteta u Zagrebu, Nori je 12 godina i sad ću je gledati na pozornici u predstavi, a suprug i ja sve se lako dogovorimo”, priča Darija koja je zaista prošla puno toga od trenutka kad je mislila da zna što će raditi u životu. Upisala je Akademiju dramskih umjetnosti u Splitu davnih godina, i kaže – sva sreća da je nije završila.

Mjerilo života

"Danas sam strašno sretna, jer da sam ostala samo u tome, ništa od svega što mi se otvaralo u životu ne bi mi se dogodilo, a to bi bila velika šteta. Takav život posvećen isključivo glumi ne bi ni bio za mene, previše sam zainteresirana za milijun stvari, radila sam u svakakvim projektima, bila svugdje, prošla svašta i danas sam nikad sretnija. Toliko uživam u svemu što radim, a kazalište je ipak ostalo esencijalni dio mog života. Netko mi je jednom rekao - da bi čovjek iznutra zaista bio glumac ne mora završiti Akademiju, i to je stvarno tako. Najbitnije je, to danas znam, biti sretan. To je mjerilo svega”, zaključuje Darija dok juri u kazalište gdje Kolarini izvode uspješnicu „Karaoke show” u režiji Paola Tišljarića.

Darija se bacila i na režiju, pa su Dubrovčani, i mali i veliki, imali priliku nedavno gledati valjda jednu od najomiljenijih priča, „Ježevu kućicu”, i opet će. Amatersko kazalište ono je što i nju i sve ostale članove Kolarina strašno zabavlja, zaokuplja i na čemu se radi kao na najvažnijoj stvari na svijetu jer – u pitanju je ljubav.

Zajedno s Nanom Vlašićem zadnjih 18 godina organizira humanitarnu manifestaciju Festa Dubrovnik, a na HR Radio Dubrovniku već preko 20 godina slušamo ovaj tandem svake subote, ljeti u emisiji 'Val na valu', a zimi je to 'Radio kavana', obje su aktualne, mozaične i zabavne emisije, i uvijek su na terenu, padale sjekire ili pržilo plus 40 stupnjeva. Aktivna Hrvatska još je jedan projekt u kojemu gledamo Dariju, ona je naša ambasadorica zdravog života i vježbanja, i iako je sretna da izgled može zahvaliti sjajnim genima, priznaje da je pokret čini sretnom. Od godina u Linđu do danas, Darija je kao vjetar, a energiju joj, priča, daje upravo sreća što radi ono što voli, kolikogod nekad bilo naporno i zahtjevno.

Sve se to zaboravlja u trenutku kad čovjek duboko u sebi osjeti i zna – na pravome je putu. „Midsummer je jedne zime gostovao s našom produkcijom u Beču s 40 izvedbi zaredom. Jelena i ja bile smo na premijeri kako bismo to sve uputile i vidjele, i vratile smo se na nekoliko dana pri kraju. Toliko smo se oduševile tim ovacijama publike, to je bilo nešto jednostavno fantastično, publika je uživala, glumci briljirali, atmosfera kakvu nismo doživjele, svaka izvedba prepuno kazalište... I u tom trenutku čovjek zna da je zaista napravio nešto sjajno. I to je taj osjećaj zadovoljstva, ponosa i sreće. To je to, za to se živi!”
25. travanj 2024 11:18