StoryEditorOCM
ZabavaODRŽANO PREDAVANJE U SALOČI OD ZRCALA

LASLO PINTER Tijelo pamti i ono čega se mi ne sjećamo

Piše PSD.
9. ožujka 2019. - 11:47
Predavanje Lasla Pintera „Tijelo pamti“ održalo se 8. ožujka u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Laslo Pinter suosnivač je škole Centar za integrativni razvoj, EABP terapeut, a u predavanju je govorio o važnosti rada s tijelom u već 15-oj edukaciji koju održava u Hrvatskoj.

Pinter je govorio o tjelesnoj memoriji odnosno sjećanju koje naše tijelo ima na određenu situaciju.

- Ako dijete doživi neki snažan strah u prvoj godini života, kada se neka slična situacija aktivira kasnije u životu, osoba će se opet osjećati ranjivo kao i onda, samo što neće znati zašto se tako osjeća. Javljaju se napadi panike, fobije, iracionalni strahovi radi sjećanja kojih se ne možemo sjetiti – kazao je Pinter.

Objasnio je kako ljudsku psihu dijelimo na tri razine. Prve tri godine života se ne sjećamo i tada se razvija identitet. Sve što nam se dogodi u toj fazi može imati posljedice na kasniji razvoj. Slijedi period od vrtića do odrasle dobi gdje se razvija naš osobni ego i do 25 ili 30 godine osoba bi trebala imati formiranu osobnost. Treća razina je period osobnog razvoja kad identifikacija više nije dovoljna jer postoji nešto više od nas, ta razina se zove nadosobni postego.

Pinter je govorio i o otvaranju škole Centra za integrativni razvoj u Dubrovniku, a samo predavanje ujedno je bilo i uvod za radionicu „Tijelo pamti“.
20. travanj 2024 00:38