StoryEditorOCM
ZabavaGLUMAC FRANO MAŠKOVIĆ

PRVI HAMLET ROĐENI DUBROVČANIN Jedva se čekam popeti na taracu Lovrjenca!

Piše Lorita Vierda Foto: Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
18. veljače 2019. - 22:54
Otkad se doznalo, još nije prestalo - tako nekako zvuči Franov odgovor na pitanje - Alo, Hamlet, a? (uz šeretsko namigivanje). I neka je tako! Naše gore list, s pravom i ponosom možemo reći, iako je svaki Hamlet bio dubrovački, odigran na Lovrjencu ili Lokrumu, Frano je prvi Hamlet ikad rođen u Gradu, a svoju će ulogu bez sumnje odigrati maestralno na Lovrjencu u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 27. srpnja. Lakše je uhvatiti Putina na telefon nego Frana, što i ne čudi jer ovaj Dubrovčanin se ne zaustavlja. Radi ono što obožava, a da je to zaista tako i da mu ide sjajno vidi se i po tome što mu se nove mogućnosti neprekidno otvaraju, da ne spominjemo sve uloge koje je dosad odigrao, sve projekte na kojima je radio. Nakon najave o Hamletu, dao je već na desetke izjava, intervjua i koječega, a Grada još nije vidio. "I mislim da i neću do premijere! Nemam kad! Zadnji put bio sam doma u rujnu, Božić i Nova godina nisu se mogli iskombinirat' nikako, sad imam obaveza pa i ne mogu sve i da hoću, a doć ću ovo ljeto, i eto", priča Frano teško uzdišući jer trči s probe na vlak prema ostalim životnim obavezama. I Dubrovčani su se silno uzbudili oko ovogodišnjeg Hamleta zbog činjenice da će ga odigrati Dubrovčanin, baš u pravim godinama za lika koji, kao i u samom djelu, tek sad postaje svjestan sebe i svoje okoline, jer za to dotad, u ranoj mladosti, nije baš imao vremena. Hamlet glumcu ne dolazi kao iznenađenje, uglavnom se, u glumačkom svijetu, gleda kao kruna jednog razdoblja, kao zrelost glumca.

Hamlet, pa penzija

"Iako smo ja i Paolo (Magelli, op.a.) kad je u pitanju posao zaista u jednoj jako lijepoj simbiozi, ipak sam se strašno iznenadio. Nisam očekivao baš da će me zvati za Hamleta! Ma super je sve to, stvarno se jako veselim, jer Festivalski dramski ansambl funkcionira sjajno, siguran sam da će se sve posložiti kako treba, i najvažnije je da tu priču ispričamo onako kako treba.", veseli se Frano ljetu u Gradu, na možda i najljepšoj pozornici - Lovrjencu. Hamleta je bilo više nego možemo nabrojiti, i nema onoga kojemu to nije bila jedna lijepo zaokružena godina, ako ne i karijera, koju mu je danski kraljević pomogao učiniti. Višnjić je, kao izuzetno mlad glumac odigrao Hamleta, i nedugo zatim otišao u Hollywood, ali Frano nema takve maštarije.
"Nisam naivan, znam u kakvoj zemlji živim i kako se ovdje živi. Nemam po pitanju ove uloge nekih opterećenja, niti da će mi karijera s njime završiti niti da će mi se otvoriti neki prozori. Nije mi to na pameti, bitno mi je da predstava bude sve ono što kao glumac očekujem, da se da sve što se ima, i to je to". A Mašković ne sjedi skrštenih ruku do kraja srpnja, radi punom parom, što je za njega zapravo svakodnevno stanje od samih početaka, i organiziran je kao vojnik, s rasporedom u ruci, što mu, kaže, i odgovara."Točno je da sam konačno došao u godine kad mogu birat' što ću radit', kad, gdje i koliko, nema jurnjave za svačime pa na kraju završiš s ničime. Idućih dvadeset je naših!". U ZKM-u, svom matičnom kazalištu, trenutno traju probe za predstavu radnog naslova Eichmann u Jeruzalemu čija je premijera krajem ožujka, početkom ožujka je premijera filma 'Lada Kamenski' Sare Hribar, a tuda negdje kreću i prve pripreme za ono najvažnije ovog ljeta - taracu Lovrjenca.

U Hrvatskoj smo, nema maštarija

"Trebao sam još u lipnju raditi nešto u Gradu, tome sam se užasno veselio, već sam bio sve isplanirao ali - ne može se, jednostavno nisam to imao kad uvaliti u raspored, i ne bi bilo u redu prihvaćati nešto što i sam znaš da nećeš stići. Puno toga ne stignem, ali puno toga ni ne očekujem, pa je onda sve dobro.". Nemali broj njegovih kolega i kolegica, osobito kad započinju karijeru, imaju maštarija o glamuroznim događanjima i vježbaju govore za Oscara, što je i jedna vrsta pozitivnog poticaja, a Frano kaže kako takvih maštarija nije dosad imao. "Ma nikad nisam imao neku ulogu koju bi htio, neku predstavu, neku pozornicu, neki film, ništa da bih se grčevito za to držao i mislio kako to jednog dana moram. Nemam osobitih maštarija, manje je bitno što radim, više s kime radim, kolege i ekipa su mi najvažniji. U zemlji u kojoj živim, gdje je sve savršeno jasno, ja sam strašno sretan da radim posao koji apsolutno obožavam i zamisli još od toga mogu i živjeti! Najbolje od svega je što godišnje dobijem nekakvih poslova koje volim dovoljno da me u svakom smislu zadovolje, i na kraj pameti mi nije bilo da ću u jednom trenutku odigrati i Pometa i Hamleta, pa zar to nije fenomenalno?. Uostalom, ženo, dobio sam poziv da igram Hamleta, pa mislim, što me uopće to pitaš?!" - priča ovaj prvi dubrovački Hamlet kojega rodbina i prijatelji već opsijedaju čekajući premijeru. "Ajme počelo je već ludilo, ima li karata, hoćemo li uspjeti kupiti, rezervirati, svašta nešto, a ja ne znam koliko ću ih moći dobiti, ali koliko god ih dobijem bit će mi malo (smijeh). Jedna izvedba bit će samo za rodbinu i prijatelje!" - smije se Frano, a nije daleko od istine. Odigrao je brojne likove u predstavama, serijama, filmovima, reklamama, dao glas animiranim likovima, nema toga u što se nije upustio, što je karakteristika pravog glumca koji svoj posao gleda kao poziv i u svemu što radi beskrajno uživa. Posljednja uloga o kojoj se još uvijek priča, ona osmog povjerenika u istoimenom filmu snimljenom prema knjizi Renata Baretića, Siniše Mesjaka, dovela je Frana do pravog pravcatog tapita, i to onog američkog, glamuroznog, i za sve one koji ga dosad nisu pratili, najavila da je on zaista pravi kandidat za ulogu koja ga čeka ovog ljeta. Prvi rođeni dubrovački Hamlet, u sebe doma, na Lovrjencu - veselimo se!
19. travanj 2024 20:57