StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Mula

15. veljače 2019. - 14:49
Dok osiromašeni hrvatski umirovljenici razmišljaju o četverosatnom povratku u svijet rada, neki njihovi američki vršnjaci preživljavaju prevozeći dobra za meksičke narko kartele. Istina, takvi su prava rijetkost, tolika da zaslužuju poseban film koji prema istinitoj priči režira i u njemu glumi neuništivi Clint Eastwood.

Starina u devetom deseljeću života u novom filmu 'Mula' igra Earla Stonea, veterana Korejskog rata i uzgajivača ljiljana kojega je internetska prodaja sadnica financijski upropastila.

Cvijeće mu ne cvjeta ni privatno, otuđio se od obitelji pa mu part-time posao vozača za zloglasni Sinaloa kartel dođe kao dobrodošao izvor zarade.

'El Tata' iliti Djedica, onako star i smušen nikom nije sumnjiv, pa preko granice uspijeva prevesti rekordan tovar droge, čime stječe simpatije kriminalaca predvođenih šefom kartela (Andy Garcia u raskalašenom izdanju, kao parodija na stvarnog ex šefa Sinaloe, u SAD-u netom osuđenog El Chapa).

No, idila kratko potraje, novi poslodavac traži više discipline baš kad Earl počne zabušavati zbog susreta s nasmrt bolesnom suprugom (odveć izvještačena dvostruka oskarovka Dianne Wiest).

'Mula' (uvriježeni naziv za dostavljača narkotika) prvo je Eastwoodovo gostovanje na velikom ekranu nakon baseball filmskog izleta s 'Povratkom u igru' prije gotovo 7 godina.

U međuvremenu se skompao s mlađim kolegom Bradleyem Cooperom koji s Lady Gagom upravo juriša na Oskare s glazbenom dramom 'Zvijezda je rođena'. Cooper i Eastwood kliknuli su u 'Snajperistu', prvi ispred, drugi iza kamere, da bi sad u istom kadru zaigrali DEA agenta i krijumčara droge. Solidna Cooperova uloga sva je doduše podređena Eastwoodovoj superiornosti.


Ostarjeli grubijan u 'Muli' potpuno relativizira godine. Istina, u fizičkom smislu ne može ih prikriti, lik mu je izboran, pogrbljen i ponešto smeten, no pojavnost je kod njega izvor privida.

Earl je zločinac iz nužde koji tek uči poslati SMS, a zaradom od isporuke pošiljki pomaže opstanak veteranskog kluba. Riječju, gledatelju je prijemčiv i moraš ga voljeti, čak i onda kad si svjestan da radi duboko amoralan posao i uopće ne misli o posljedicama po krajnjeg konzumenta.

Pri tom, naravno, mislimo na ovisnike o drogi. Ovi drugi, godinama navučeni na Eastwoodovo umjeteonstvo, ionako odbijaju detoksikaciju. Da je stvarni 'El Tata' alias Leo Sharp živ, bio bi zadovoljan kako u njegovo ime kokain šverca Prljavi Harry.
24. travanj 2024 23:18