StoryEditorOCM
ZabavaANDRIJA JARAK, DOBITNIK NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' PO DRUGI PUT

ON JE NAJBOLJI TV NOVINAR "Afere su voda u kojoj najbolje plivam, to je za mene to!"

Piše Lorita Vierda
14. veljače 2019. - 15:08
Ako je u pitanju afera, pa makar i tek u povojima - on će je razotkriti do kraja. Ponekad i samo svojim pojavljivanjem na tv ekranima, reporter Nove TV, naš Dubrovčanin Andrija Jarak znak je gledateljima da, ako su možda samo sumnjali, sad mogu biti sigurni da je u pitanju afera, kriminal, katastrofa. Prirodan, koncizan, bez okolišanja i sa svim relevantnim činjenicama već u prvih nekoliko rečenica, Andrija je taj koji je već odavno sinonim za pravog reportera. Teren je voda u kojoj on pliva sigurnim čvrstim zamasima, i u kojoj je on 'velika bijela psina'. Pa iako kao i uvijek tvrdi da je konkurencija među reporterima velika, te da ima jako puno ljudi koji rade izvrstan posao, on u tim nemirnim vodama jednostavno nema prirodnog neprijatelja. I upravo je zato drugu godinu zaredom dobio nagradu Zlatni studio koja je samo potvrdila da ga gledatelji upravo zbog svega navedenoga najviše cijene. "Nagradu je uvijek lijepo dobiti, pa i drugi put jer ovo je nešto specifično. Nije to nagrada o kojoj odlučuje nekakav žiri od nekih pet ljudi, ovo su mi po drugi put dodijelili gledatelji, zbog njihovih glasova sam jako sretan. Naši gledatelji oni su koji odlučuju o tome tko je najbolji i to mi je najveće zadovoljstvo" - rekao nam je Andrija u trku na putu za sudnicu prateći još jednu aferu. Ono što je najviše obilježilo prošlu godinu je, dodaje, afera Agrokor.

Majka svih afera

"Agrokor je ono što je obilježilo živote svih građana, to je bila majka svih afera, pa je tako obilježila i moju godinu. Agrokor i Todorićev bijeg u London ono je što se bez treptanja pratilo, ono oko čega sam se i ja toliko bavio. Zbog Todorića sam išao i triput u London!" - smije se Jarak dodajući kako je to fantastičan grad, pa se, uz rad, malo i zabavio. "Ma sve ti je nekako s ruke, sud je na Batali, hotel kraj bazena, a Todorić recimo u Zlatnom potoku, pa bi sve to lako obišao dok bih došao do njega".
Pojavljivanje ovog reportera znak je gledateljima da ne dišu i ne trepću, jer ovaj sigurno ima što za reći. Iako se zbog onoga što prati Jarka 'zaziva' u svakakvim situacijama, 'opjevao' ga je i Bloger Krule u postu o visini snijega u Lici, prijeti se s 'nemoj da ti Jarak dođe ispred kuće', nijedno spominjanje njegovog imena nema negativne konotacije, dapače. To i jest jedan od razloga zašto ga gledatelji vole. 'Ne folira i odmah nam je sve jasno' - jedan je od komentara na društvenim mrežama na dodjelu nagrade Zlatni studio ponovno u iste ruke. Svoju je karijeru počeo u dubrovačkom dopisništvu HRT-a, ali tek na terenu pod Novom TV pronašao je ono što mu najbolje ide i što najviše voli raditi. I tu se zaista, slažu se milijuni hrvatskih gledatelja, snašao kao svoj na svome. Takav način rada ne dozvoljava stajanje, pauzu i odmor, jer nažalost Hrvatska je upravo nepresušan izvor afera, pa ni Andrija, osim tjedan - dva ljeti kad dođe u Grad, nema kad odmoriti od njih. A to mu se ni ne sviđa.
"To je jednostavno takav posao, ili ga radiš ili gane radiš, nema odmora ni zaustavljanja, ali ja tako i volim, i ne znam raditi drugačije.", priča Andrija. Kad je o planovima riječ, smije se i kaže da ima samo jedan.

Formula uspjeha

"U mojim godinama plan je, vjeruj mi, samo da budem živ i zdrav, a tempo se neće mijenjati, ili radiš ili ne radiš. Ovisim o dnevnim događajima, i zato kad tako radiš moraš uvijek biti atento, nema odmaranja". Već odavno pristižu mu svakakve nemoralne ponude, a na pitanje hoće li išta od toga barem malo uzeti na razmatranje, da se možda malo odmori, 'prebaci' na malo manje okretaja, Andrija ostaje čvrst. "Ma kakvi! Imao sam ponuda, svakakvih, ali to me uopće ne zanima. Zasad je ovo nešto što obožavam raditi, imam neki svoj sistem, to me ispunjava, uživam to raditi, to je za mene to, i stvarno sam potpuno zadovoljan". Takav tempo ne ostavlja previše vremena za obitelj, no ima ga, tvrdi, sasvim dovoljno. Vide li ga samo na tv ekranu? "S obitelji se onako tu i tamo sretnem (smijeh), recimo u situacijama 'izađi iz banje!'. Djeca su već velika, ne opterećuju se mojim poslom, jer sam ja to tako postavio, nikoga s time ne opterećujem, a oni imaju svoje obaveze i živote i ne osjećaju taj moj teret. Naravno, drago im je kad dobijem nagradu, ako me negdje netko pohvali, bome da im je drago, to im je super, ali to je to", opisuje Andrija ubrzani tempo života njegove obitelji. Dodjela Zlatnog studija u organizaciji Jutarnjeg lista bio je jedan od opuštenijih događaja za njega, a pobijedio je glasovima gledatelja u konkurenciji s kolegicama Ivanom Brkić Tomljenović s Nove TV i Martinom Validžić s HRT-a, a pove godine nagradu je posvetio prošle godine preminuloj kolegici Tatjani Krajač. "Zabava je bila apsolutno vrhunska, sjajan bend, atmosfera odlična, ma sve je bilo super, Jutarnji se stvarno potrudio da sve to napravi sjajnim. I super mi je što se tu svi godinama poznajemo, pa nije bilo neke zle krvi, to su sve sjajni ljudi, kolege koje dugo vremena nisam ni vidio, puno dragih ljudi, i ne bi se ni vidjeli da nas netko nije okupio na jednome mjestu". Najbolji TV novinar tako je ponosno otišao doma s još jednom lijepom nagradom za svoj rad, dodijeljenom upravo od najnepristranijeg ocjenjivačkog suda - gledatelja.

25. travanj 2024 08:56