StoryEditorOCM
ZabavaPRIPREMAJU SE LJUTE NARANČE

Kartele će se prodavat' uru prije, terna 500, a koliko je tombula?

Piše DV
30. siječnja 2019. - 16:46
Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine povodom Feste sv.Vlaha tradicionalno organizira humanitarnu tombulu na Stradunu, 3.veljače, u 16 sati, uz DJ-a Vjevericu. Prodaja kartela ispred Luže počet će sat vremena prije početka, i to po cijeni od 10 kuna.

"Pozivamo sve da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri koja svake godine okuplja brojne posjetitelje, gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu, a prihod od prodaje kartela namijenjen je za humanitarnu akciju „Tko rano rani, ima šanse“, a sve u svrhu prikupljanja sredstava za kupnju neurofeedback aparata i opremanja senzorne sobe Poliklinike za mentalno zdravlje djece i projekta rane intervencije u Općoj bolnici Dubrovnik", poručuju iz TZ-a.
 
Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi "Dubrovačke slike i prilike 1800. - 1880.": "Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru".
 
20. travanj 2024 00:29