StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Glass

25. siječnja 2019. - 17:09

Aktualni horor-triler 'Glass' ('Staklo') potvrđuje da ni M.Night Shyamalan, nekoć perspektivni redatelj s istančanim osjećanjem za nadnaravno, nije odolio reciklaži već viđenih tema i likova.

Navukao se još i više jer mu se novi uradak dotiče motiva združenih superjunaka koji, eto, nikako ne izlaze iz mode. Na tom je tragu i Shyamalanov novi 'ostakljeni' uradak za vikend prilično nezasluženo dohvatio vrh američkog box officea.


Film koji se teško gleda bez predznanja o prethodnicima, zbroj je dvaju redateljevih ranijih ostvarenja, 19 godina starog 'Neslomljivog' i nešto mlađeg 'Podvojenog' iz 2016.


Iz prvog su uvezeni karakteri Elijaha Pricea (Samuel L. Jackson), genijalnog delinkventa krhkih kostiju i pravdoljubivog čuvara reda Davida Dunna (Bruce Willis), oboljelog od hidrofobije. Iz drugog pak dolazi Kevin Wendell Crumb 'Horda' (James McAvoy), podvojena ličnost s čak 24 različita identiteta, od kojih je najzloćudniji krvoločna Zvijer.


Spletom okolnosti, tri se protagonista nađu u klinici za mentalno oboljele, gdje ih u kontroliranim uvjetima proučava naizgled souosjećajna psihijatrica dr Ellie Staple (Sarah Paulson), specijalizirana za umišljene superheroje. Zločestim zatočenicima je, jasno, glavni cilj pobjeći iz umobolnice i obračunati se s dobričinom Dunnom, miljenikom društvenih mreža. Međuprostor pune scene umjerenog nasilja, dosadnjikave seanse i flashbackovi.


Veteran Elijah s licem pokeraša parira konfuznom 'shapeshifteru' Kevinu čija je česta promjena ličnosti glumački korektna, ali iz perspektive gledatelja prilično iritantna. Pobočni likovi neiskvarenih mladaca, Dunna Juniora (Spencer Treat Clark) i bivše Kevinove žrtve Casey Cooke (Anya Taylor- Joy) umetnuti su tek radi ravnoteže, dok Elijahova majka (Charlayne Woodard) po godinama više odgovara junakovoj sestri.


Uglavnom, u 'Glassu' je previše prenemaganja oko pretencioznih tumačenja tajni ljudske psihe i pripreme epskog sraza heroja i zločinaca.

A tu su i opskurna društva s misijom prikrivanja postojanja 'nadljudi' - jednu takvu 'danbrownovsku' družbu zastupa dr Staple koja u finišu doživi neugodno iznenađenje.

I nije jedina jer je i publika na kraju zatečena žanrovskim vrludanjima.


Ako je Shyamalan mislio da je dovoljno udrobiti sastavnice psihološkog trilera iz 'Neslomljivog' i 'Podvojenog' i garnirati ih danas jako popularnim supejunaštvom i akcijskim sekvencama, preračunao se. 'Glass' mu je najslabiji nastavak trilogije.



 

25. travanj 2024 11:10