Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Leptir

FILM TJEDNA
Steve McQueen, omiljeni filmski antiheroj 1960-tih i 1970-tih, ulogu u mučnoj zatvorskoj drami 'Papillon' (Leptir) često je isticao kao najdražu u karijeri. Premijerno prikazan 1973., taj ga je film temeljen na autobiografiji rehabilitiranog francuskog kažnjenika Henrija Charriera, povezao s drugom hollywoodskom ikonom, Dustinom Hoffmanom, i obojicu proslavio.

Točno 45 godina kasnije, u kinima svjedočimo remakeu 'Papillona'. Umjesto McQueena u naslovnoj je ulozi Leptira plavokosi Britanac Charlie Hunnam (poznat po TV seriji 'Sinovi anarhije' i propalom 'Kralju Arthuru' Guya Ritchiea), dok je u Hoffmanovu prugastu tuniku lika Louisa Dege uskočio 'zlatni globusovac' Remi Malek, filmski Freddie Mercury iz 'Bohemian Rhapsody'.

S obzirom na reputaciju prethodnika, za novi glumački dvojac izazov je bio golem, no hrabro su ga prihvatili i – položili ispit ulogama supatnika iz tropske kažnjeničke kolonije u Francuskoj Gijani.

Fizički snažniji Leptir, lažno optuženi obijač sefova, postaje tu zaštitnik krhkom ali novcem dobro potkoženom krivotvoritelju obveznica Degi. U okrutnom mikrosvijetu kaznionice dvojica uznika razviju neobičnu vezu. Prijateljstvo lišeno homoerotičnosti, a temeljeno na međusobnom uvažavanju i povjerenju 13 godina odolijeva krajnje nečovječnim uvjetima robijanja.


Poseban fabularni odvojak prati Leptirovu čežnju za slobodom koju ne mogu zauzdati ni neuspjeli bijegovi praćeni kaznama i maltretiranjima u samici. Oportunist Dega pak bira lakši put i slobodu više ne povezuje s vanjskim svijetom.

Uz interakciju likova, 'Papillon' dosta pozornosti pridaje ugođaju kaznionice i bližeg joj okoliša, u čemu su od pomoći crnogorske lokacije gdje je drama dijelom snimana.

Mnogi gledatelji s naših prostora prepoznat će kotorske ulice kojima puzi kolona zatvorenika, kao i interijer austrougarske utvrde Mamula, 'blizanca' konavoskog zdanja na Prevlaci koji 'glumi' Vražji otok, izbu za doživotne osuđenike. A u moru statista locirat će i našijence Slavka Sobina i Gorana Navojeca u sporednim ulogama nasilnika i hohštaplera. I krajem uha registrirati pokoju tipično balkansku psovku usred bespuća južnoameričke kažnjeničke kolonije iz 1930-tih.

Uz tu i još pokoju bizarnost na račun Leptirove nerealne uščuvanosti nakon višegodišnjih patnji, kvazitropske vegetacije i krajolika, 'Papillon' mladog danskog redatelja Michaela Noera ugodno je iznenađenje.

Vjerojatno neće postati klasik poput 'Iskupljenja u Shawshanku', no već jest pohvala preživljavanju i krik protiv zlostavljanja kakvo su prakticirali zlosilnici od Auschwitza do Guantanama.
 
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva
Završila je i četvrta zrakoplovna manifestacija "AERONAUT 4" u sklopu kojeg su se održale razne aktivnosti za sv...
Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 26. ožujka bez vode će biti stanovnici u Ulici Iva Vojnovića (od Janjinske u...
Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića