Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kralj lopova

 FILM TJEDNA

Spektakularna krađa gotovine i dragulja iz londonskog depoa u Hatton Gardenu za uskrsni vikend 2015. srušila je barem dva rekorda.

Osim što je pljačka plijena vrijednog više od 200 milijuna funti prozvano najvećom pljačkom u engleskoj povijesti, počinitelji su, s jednim izuzetkom, bili redom vremešna gospoda. Najmlađi šezdesetogodišnjak, a mastermind 76-godišnji freški udovac Brian Reader kojega s prirođenim gentlemanskim 'touchom' igra Michael Caine, veteran i vršnjak filmskog dugoprstića.


Film 'Kralj lopova' (ne 'Princ', to je ipak naš dubrovački gubitnik Robin Hood) evocira sjećanja na stvarnu pljačku o kojoj se i danas priča na Otoku. Ocvali lisci kojima je internet stran, a eBay bespotrebna gnjavaža uspjeli su starinskim metodama orobiti dobro čuvan sef, no računalno im se neznanje obilo o glavu kad je za njima krenula policijska potjera.


'Kralj lopova' je zamišljen i prezentiran kao old fashioned krimić, podebljan crno-bijelim snimcima osuđivanih pljačkaša u njihovim mladim danima. Michael Caine je prikazan kao otmjeni gospodin u godinama koji se teško miri sa supruginom smrću. Ostatak ekipe čiji je predvodnik redom je kao posuđen s gerijatrije, pun boljetica i stereotipnih umirovljeničkih 'mušica'.

Uljez u timu je mlađahni Basil (solidni Charlie Cox) prema kojemu šef Brian gaji očinske osjećaje i poduči ga zanatu, što se kasnije pokaže kao kobna pogreška.

Film redatelja Jamesa Marsha trebao je biti neka vrsta ode klasičnoj lupeštini s britanskim štihom, no poprilično je promašio metu. Osim što glavnim junacima nedostaje jasne motivacije za odlazak u pljačku, likovi su profilirani tako da ne izazivaju naročitu empatiju.

Umjesto da barem s uvažavanjem prati akciju koja je trebala okruniti karijere umirovljenika s debelim policijskim dosjeima, gledatelj prema 'starčićima' uglavnom ostaje ravnodušan i pita se 'što im je, pobogu, ovo trebalo?!'. Pogotovo nakon traljavog finala pothvata, kad međusobno posvađani vinovnici od profesionalaca naglo tonu do potpunih amatera.


Dakako, ovdje valja uzeti u obzir da je 'Kralj lopova' sniman prema istinitoj priči koja je daleko od glamuroznog svijeta lopovluka iz Clooneyevih 'Oceanovih 11 i 12', no pokoja intervencija u priču i prilagodbu karaktera mogla je samo koristiti.

Ovako, dobili smo mlaku juhu koja kao da promovira teror mladosti. Potvrda je tome odjavna špica u kojoj se nedvosmisleno navodi da je u cijeloj propaloj operaciji najbolje prošao mladac Basil.
 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva
Završila je i četvrta zrakoplovna manifestacija "AERONAUT 4" u sklopu kojeg su se održale razne aktivnosti za sv...
Manifestacija za ljubitelje zrakoplovstva

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića

Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 26. ožujka bez vode će biti stanovnici u Ulici Iva Vojnovića (od Janjinske u...
Sutra bez vode dio Ulice Iva Vojnovića