StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kralj lopova

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Ilustracija
5. siječnja 2019. - 16:22

Spektakularna krađa gotovine i dragulja iz londonskog depoa u Hatton Gardenu za uskrsni vikend 2015. srušila je barem dva rekorda.

Osim što je pljačka plijena vrijednog više od 200 milijuna funti prozvano najvećom pljačkom u engleskoj povijesti, počinitelji su, s jednim izuzetkom, bili redom vremešna gospoda. Najmlađi šezdesetogodišnjak, a mastermind 76-godišnji freški udovac Brian Reader kojega s prirođenim gentlemanskim 'touchom' igra Michael Caine, veteran i vršnjak filmskog dugoprstića.


Film 'Kralj lopova' (ne 'Princ', to je ipak naš dubrovački gubitnik Robin Hood) evocira sjećanja na stvarnu pljačku o kojoj se i danas priča na Otoku. Ocvali lisci kojima je internet stran, a eBay bespotrebna gnjavaža uspjeli su starinskim metodama orobiti dobro čuvan sef, no računalno im se neznanje obilo o glavu kad je za njima krenula policijska potjera.


'Kralj lopova' je zamišljen i prezentiran kao old fashioned krimić, podebljan crno-bijelim snimcima osuđivanih pljačkaša u njihovim mladim danima. Michael Caine je prikazan kao otmjeni gospodin u godinama koji se teško miri sa supruginom smrću. Ostatak ekipe čiji je predvodnik redom je kao posuđen s gerijatrije, pun boljetica i stereotipnih umirovljeničkih 'mušica'.

Uljez u timu je mlađahni Basil (solidni Charlie Cox) prema kojemu šef Brian gaji očinske osjećaje i poduči ga zanatu, što se kasnije pokaže kao kobna pogreška.

Film redatelja Jamesa Marsha trebao je biti neka vrsta ode klasičnoj lupeštini s britanskim štihom, no poprilično je promašio metu. Osim što glavnim junacima nedostaje jasne motivacije za odlazak u pljačku, likovi su profilirani tako da ne izazivaju naročitu empatiju.

Umjesto da barem s uvažavanjem prati akciju koja je trebala okruniti karijere umirovljenika s debelim policijskim dosjeima, gledatelj prema 'starčićima' uglavnom ostaje ravnodušan i pita se 'što im je, pobogu, ovo trebalo?!'. Pogotovo nakon traljavog finala pothvata, kad međusobno posvađani vinovnici od profesionalaca naglo tonu do potpunih amatera.


Dakako, ovdje valja uzeti u obzir da je 'Kralj lopova' sniman prema istinitoj priči koja je daleko od glamuroznog svijeta lopovluka iz Clooneyevih 'Oceanovih 11 i 12', no pokoja intervencija u priču i prilagodbu karaktera mogla je samo koristiti.

Ovako, dobili smo mlaku juhu koja kao da promovira teror mladosti. Potvrda je tome odjavna špica u kojoj se nedvosmisleno navodi da je u cijeloj propaloj operaciji najbolje prošao mladac Basil.
 

20. travanj 2024 04:24